Skipper på årsmøde: Vi tør godt stå på lønmodtagernes side

ÅRSMØDE: Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper tordnede mod Moderniseringsstyrelsen i åbningstalen til partiets årsmøde, der stod i skyggen af overenskomstforhandlingerne. Derudover ytrede hun ønske om, at kommende folketingsvalg bliver et “klimavalg”.

Foto: Ide Marie Odgaard/ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelHjalte T. H. Kragesteen

Røde faner og faglige paroler har blafret i mediedækningen de seneste måneder i forbindelse med årets langtrukne overenskomstforhandlinger.

To timer før Korsgadehallen på Nørrebro lukkede dørene op til Enhedslistens årlige landsmøde, var der landet en aftale mellem parterne på det kommunale område, og derfor kom det ikke som nogen overraskelse, at de offentligt ansatte fik hilsner med på vejen, da partiets frontfigur Pernille Skipper holdt sin åbningstale.

“Ingen kan være i tvivl om, hvis side vi er på, hvem vi støtter, og hvad vi kæmper for. Og ja, i en arbejdskamp tør vi også godt stille os på lønmodtagernes side,” lød det fra Pernille Skipper, der havde noteret tilføjelser på talepapiret få minutter før, hun gik på talerstolen.

"Jeg håber, at det ender med en løsning for alle," sagde hun med et stort tryk på sidste ord.

Så det der med, at næste valg bliver et udlændingevalg, det bliver ikke med Enhedslistens gode vilje. Næste valg skal være et klimavalg.

Pernille Skipper (EL)
Politisk ordfører

"Vi kan godt stemme nej"
Samtidig afviste hun anklagerne om, at Enhedslisten skulle blande sig i forhandlingerne og understregede, at forhandlingerne selvfølgelig foregår mellem parterne. Men, som hun sagde:

“Når der skal tages stilling til, om hundredetusindvis af offentligt ansatte skal trues med lockout, så kan Enhedslisten i KL’s bestyrelse godt finde ud af at stemme nej. Når Danske Regioner vil sende sygeplejerskerne på porten, så er det ikke svært for os at sige nej. Og i 2013, da det blev et spørgsmål for Folketinget, om lærerne skulle tromles, så stemte Enhedslisten selvfølgelig nej,” lød det fra partiets politiske ordfører.

Lad os da få den moderniseringsstyrelse lukket.

Pernille Skipper (EL)
Politisk ordfører

Samtidig kaldte hun det “direkte groft”, at der findes en styrelse “sat i verden for at tryne offentligt ansatte” med henvisning til Moderniseringsstyrelsen, der blev oprettet i 2011:

“De offentligt ansatte har fortjent anerkendelse og respekt. Så lad os da få den moderniseringsstyrelse lukket.”

De grønne faner
Trods de altoverskyggende OK-forhandlinger havde klimaet en bemærkelsesværdig stor rolle, hvilket ikke kun Pernille Skippers tale bar præg af.

”Vælg Kloden” står på den grønne forside af årsmødets uddelte programhæfte, hvor man også kan læse sig til, at det meste af lørdagen er afsat til grønt delprogram, mens kosten under hele weekenden er vegansk – ja, der er heller ingen mælk til kaffen.

”Selvom overenskomsterne fylder meget i de her dage, bliver vi også nødt til at se ud i verden. For konsekvenserne af klimaforandringerne bliver mere og mere virkelige,” fortalte Pernille Skipper og refererede til vandmangel i Cape Town, inden hun sendte svadaer mod regeringens nyligt præsenterede energiudspil ”med skjulte skatterabatter til dem, der sviner mest”.

”Det burde efterhånden være åbenlyst. Galoperende økonomisk liberalisme udpiner og ødelægger vores klode. Det er en farlig blindgyde,” sagde hun.

Næste valg skal være klimavalg
Pernille Skipper ytrede her ønske om, at klimaspørgsmålet kommer højere på dagsordenen – ikke kun til partiets eget årsmøde, men også det kommende folketingsvalg, som ellers har været præget af udlændingespørgsmålet de seneste mange gange.

"Klimaet er det vigtigste spørgsmål overhovedet i det tiår, der kommer nu. Det er faktisk simpelt: Hvis der skal være en klode til de kommende generationer, er den næste valgperiode afgørende. Så det der med, at næste valg bliver et udlændingevalg, det bliver ikke med Enhedslistens gode vilje. Næste valg skal være et klimavalg," sagde hun.

Der er problemer i ghettoerne
Det var nu ikke sådan, at Pernille Skipper slet ikke berørte udlændinge i sin tale. Den handlede nemlig også om, hvordan problemerne i landets ghetto-områder bedst løses.

“Der ér problemer i udsatte boligområder, som vi skal gøre noget ved: sprogvanskeligheder, kriminalitet, arbejdsløshed og fattigdom,” sagde Pernille Skipper.

Regeringens nye ghettoplan, der for nylig blev præsenteret af hele ni ministre, fik dog på puklen af EL’s frontfigur:

“Regeringen vil rive blokke ned og sælge de almene boliger fra. De vil indføre dobbeltstraf til børn for at lave graffiti i de fattige områder. Og de vil tage kontanthjælpen fra arbejdsløse, der flytter ind i et udsat boligområde,” sagde Pernille Skipper og fortsatte:

“Jeg ved ikke, hvad det for en verden, de otte ministre lever i. Men det virker til, at de tror, at kontanthjælpsmodtagere bare kan købe et hus i Rungsted. Eller at alle bare kan låne et sommerhus i Skagen af en ven.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00