Skolevalg: Næste generation er klart blå

UNGE: Venstre er det største parti blandt grundskolens overbygning – tæt forfulgt af S og LA. Samlet vil 55,3 pct. af 8.-10. klasserne stemme blåt, mens kun 44,7 stemte rødt ved Folketingets landsdækkende skolevalg i dag.

8., 9. og 10. klasseelever over hele landet har i dag afgivet deres stemmer. Venstre er valgets vinder, Socialdemokratiet tager andenpladsen, mens Liberal Alliance kommer ind på tredjepladsen.

I aften sluttede en helt speciel, ung valgkamp. 45.345 elever fra 8., 9. og 10. klasser landet over har i dag været forbi stemmeboksen og sat deres kryds ved det parti, som de er mest enige med. Venstre vinder Skolevalget 2017 med 19,1 procent af stemmerne, Socialdemokratiet får 15,6 procent, mens Liberal Alliance kommer ind på en tredjeplads med 13,5 procent.

Samlet vinder blå blok med 55,3 procent af stemmerne mod 44,7 procent til rød blok. Det oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

"Resultatet er nogenlunde som forventet. Fløjpartierne og partierne med de meget klare standpunkter klarer sig lidt bedre hos de unge end hos de voksne vælgere. Det er meget naturligt, det gør også de 18-29-årige. Men skolevalg handler om mere, end hvor de unge sætter deres kryds. Det vigtige er, at de unge lærer at tage forskellige informationer og argumenter ind og bearbejde dem," siger Jonas Hedegaard Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.  

VU: Cementerer V-sejr
Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom, sagde umiddelbart efter, at valgresultatet endegyldigt cementerede Venstres sejr:

"Vi er utroligt glade for, at eleverne igen har vist, at de ønsker en borgerlig og liberal regering, og at de synes, at Venstre skal være Danmarks største parti."

Valgaftenen afsluttede en tre uger lang valgkamp, hvor eleverne har valgt mærkesager, og ungdomspartierne har kæmpet om elevernes stemmer ved et autentisk folketingsvalg.

Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der står bag Skolevalg 2017. Formålet med valget er at motivere de unge til at tage del i demokratiet og at forberede dem på at stemme, når de får stemmeret. 

Forrige artikel Topmøde i oppositionen Topmøde i oppositionen Næste artikel Her er de politiske Facebook-mestre Her er de politiske Facebook-mestre