Skotland overhaler Danmark: Vil sænke CO2-udslip med 75 procent

KLIMALOV: Skotland skal med en ny klimalov være klimaneutral allerede i 2045 og reducere drivhusgasserne med 75 procent i 2030. Det viser, at der er andre lande, der er mere ambitiøse end Danmark, lyder det.

Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er ikke kun i Danmark, der arbejdes for at fæste klimaindsatsen ved lov.

I Skotland er det netop sket. Og det med fuldtonet opbakning fra det skotske parlament, så Skotland nu allerede skal være klimaneutral i 2045 og på vejen dertil have reduceret drivhusgaserne med 75 procent i 2030 i forhold til 1990.

Det er højere end den danske regerings mål, der ønsker Danmark i 2030 skal reducere drivhusgasserne med 70 procent.

”Det viser ret tydeligt, at vi ikke er så langt ude herhjemme. At der er andre, som er mere ambitiøse end os. Det er da godt at se, og er da noget, vi kan lade os inspirere af,” siger Claus Ekman, direktør i Det Økologiske Råd.

Der er andre, som er mere ambitiøse end os. Det er da godt at se, og er da noget, vi kan lade os inspirere af.

Claus Ekman, Direktør, Det Økologiske Råd

Ikke vidtgående nok
Den skotske regerings udspil var 70 procent reduktion i 2030, men det blev skærpet i lovgivningsprocessen. Og vedtaget med 113 stemmer for og nul imod. Seks valgte af afstå fra at stemme, fordi de mente, at den ny lov ikke er vidtgående nok.

”Vi vil ikke støtte en lov, der kun består af mål langt ude i fremtiden, mens der ikke gøres nok for at levere de afgørende handlinger og ikke går langt nok i de kommende 10 år, der er så kritiske,” siger klimaordfører for det skotske parti, Scottish Green, Mark Ruskell, til avisen The Scotsman.

Ifølge Scottich Green kræver klimaindsatsen endnu højere mål og mere handling, og Mark Ruskell beskriver den nye klimalov som en ”missed opportunity.”

Mest ambitiøse i verden
Det afviser den skotske miljøminister Roseanna Cunningham ifølge The Scotsman:

”Den nye lov øger afgørende ambitionerne og sætter de mest ambitiøse mål for noget land i verden,” siger hun.

Ifølge den skotske miljøminister er Skotland det eneste land i verden, der har opstillet juridisk bindende mål for reduktioner af drivhusgasemissioner, og det første land, der inkluderede en ”rimelig andel” af emissioner fra internationale flyrejser og skibsfart i klimamålet.

Siden 1990 har Skotland reduceret udledningen af drivhusgasserne med 47 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Ekman

Energiattaché, det danske generalkonsulat i Silicon Valley, Californien
cand.scient., ph.d. i eksperimentel fysik (København Uni.)