Skovbyggeri skaber dybe panderynker i rød blok

SKOV: Både Socialdemokratiet og Radikale er bekymrede over regeringens flirteri med mere byggeri i skovene. Danmarks Naturfredningsforening har startet en kampagne. 

På Christiansborg bliver der draget parallel til forårets heftige debat om byggeri ved kysterne, efter Altinget har beskrevet, at regeringen flirter med mere byggeri i skovene. 

Blandt andet fra Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, der lader op til et nyt lignende slagsmål. 

”Det er ingen tvivl om, at beskyttelsen af vores skove er lige så vigtig som beskyttelsen af vores kyster. Vi er klar til at tage en ny armlægning med regeringen, som da vi satte alt ind på at redde kysterne fra ødelæggende bebyggelse,” siger han. 

R: Vidtgående forslag
Radikale er på samme linje. Miljøordfører Ida Auken er bekymret, men vil ikke afvise lempelser af små unødvendige regler.

”Hvis det blot handler om, at vi skal fjerne lidt unødvendigt bureaukrati, så kan vi godt være med. Men det er bare ikke, hvad ministeriet lægger op til. Flere af forslagene er meget vidtgående,” siger Ida Auken.

Hun er især bekymret for forslaget om at lempe skovloven for at sikre bedre mulighed for byudvikling.

”Vi har meget få grønne områder i byerne, som vi skal passe rigtigt godt på,” siger Ida Auken.

Delt blå opbakning
Liberal Alliance har meldt sin umiddelbare støtte til at lempe på reglerne, og Dansk Folkeparti ser også positivt på spørgsmålet. 

Debatten har derimod vakt røre hos Konservative, der var stærkt kritiske over for regeringens kurs ved kysterne. Folketingskandidat og medlem af Frederiksberg byråd Nikolaj Bøgh har beskyldt regeringen for at være naturfjendsk.

Partiets miljøordfører på Christiansborg, Mette Abildgaard, erklærer sig enig i, at regeringen ikke har været så grøn, som hun ville ønske. Hun vil dog først tage endelig stilling til skov-spørgsmålet, når regeringen har præsenteret sit forslag til februar.

”Vi har før trukket regeringen i en grønnere retning, og det er selvfølgelig også ambitionen, når det kommer til vores skove,” skriver Mette Abildgaard i en sms til Altinget.

Lunde afviser kritik
Der er dog ingen grund til bekymring over regeringens intentioner om at lempe skovloven, lyder det fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V).

”Hverken jeg eller regeringen har planer om at ødelægge de danske skove, som DN nu fejlagtigt påstår,” skriver han på Facebook.

Esben Lunde Larsen peger blandt andet på, at forslaget om at lempe skovloven handler om, at flere danskere får mulighed for at benytte skovene.

”Fx med bedre overnatningsmuligheder og ved på forsøgsbasis at give børnehaver lov til at etablere ordentlige faciliteter i vores skove. Og når det gælder vindmøller, har regeringen et mål om mere vedvarende energi. Det er klart min opfattelse, at det er bedre at lade vindmøller stå i gamle udtjente nåletræsplantager end tæt på boliger, hvor de generer danskerne,” skriver han.

Ny DN-kampagne
Danmarks Naturfredningsforening har varslet hård folkelig modstand mod de nye forslag. Det er nu blevet til en kampagne, der minder meget om foreningens kampagne imod byggeri ved kysterne fra foråret. En sammenligning som DN-præsident Ella Maria Bisschop-Larsen tidligere har draget:

”Vi kommer til at rejse en folkelig protest. Det bliver en kamp som med kysterne,” lød det til Altinget.

Knap 20.000 har skrevet under på ”at bevare skoven”, fremgår det af kampagnesitet.

Regeringen fremsætter sit lovforslag til februar.

,

Forrige artikel Her kan du opleve det amerikanske valg Her kan du opleve det amerikanske valg Næste artikel Sådan fordeles satspuljen på sundhedsområdet Sådan fordeles satspuljen på sundhedsområdet