Skrot print og online – dyrk live

KLUMME: Alt for få performer deres budskaber til deres målgrupper, skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen i Skud for Borgen. Han opfordrer til levende årsberetninger.

Rasmus Nielsen

KENDER DU DET? Stakken på skrivebordet hober sig op. Jeg har en leveregel om at gøre rent bord før sommerferien og juleferien. Ellers får stakken hen over ugerne stort set lov til at passe sig selv. Man er vel gået digitalt. Ikke?

Hvad kan der være i sådan en stak? Årsberetninger er et rigtig godt bud. Dem får vi selvsagt mange tilsendt af på redaktionen. Mange er flotte, sikkert velskrevne og uden tvivl hundedyre at producere, hvad enten kommunikationsafdelingerne selv gør det – eller man udliciterer.

Men hvor mange læser reelt disse årsberetninger i en travl hverdag, hvor Facebook skal tjekkes, mails og SMS'er tikker ind osv. Og jamen: Man kan jo altid google sig frem til meget af det, der står i en årsberetning, hvis man virkelig står og skal bruge informationen. 

Hvad gør man så, eksempelvis som almennyttig fond i det herlige civilsamfund, hvis man gerne vil fortælle, hvad man har gjort af godt det forgangne år? Man gør det live!

DET VAR EN øjenåbner for mange, da baggrundsmediet Zetland for få år siden introducerede Zetland Live, hvor de journalistiske genrer progressivt blandes på en scene foran publikum. På samme tid underholdende og lærerigt. Hér lidt filmklip, dér lidt lydarkiv, så et interview én til én på scenen. Så en lille oplæsning. Musik. Lys & lyd. Herligt stimulerende for alle sanserne – ja, for i pausen kunne man jo få sig en slurk væske. Det er lidt svært at drikke et klik eller drikke bladren fra første til anden sektion.

Alt for få performer deres budskaber til deres målgrupper. Derfor mødte jeg forventningsfuld op i den hæderkronede kulturinstitution Vega på Vesterbro, da Tuborgfondet forleden legede deres mundtlige årsberetning ind i publikum.

FOR AT STARTE med bundlinjen: Der var ganske få tal og ord i denne eftermiddags- og aftenforestilling i den gamle Stauning Sal, hvor vi hyggede os med hinanden i hele fire timer, som gik så hurtigt som et stort frikvarter. Direktøren nævnte ganske kort, at der i 2016 var uddelt godt 33 millioner kroner. 

“Når man som os har fællesskaber som kerne, så vil vi gerne bruge vores årsskrift på at udvikle nye fællesskaber frem for blot at gøre status en gang om året i et trykt skrift,” som direktøren Anne-Marie Skov bagefter forklarede til netavisen Altinget: civilsamfund.

Der var adskillige fondsmodtagere blandt publikum, og flere blev interviewet af et par scenevante kunstnere. Var der også deltagere i blandt, der har fået afslag? I hvert fald sporede jeg ingen jalousi over, at nogen havde fået mere end andre, og nogen måske slet intet. De 2-300 deltagere mødte udadvendte og kontaktsøgende frem og med Anne-Marie Skovs ord:

"Vi havde spejdere, der talte med virksomhedsledere, og folk fra kommuner, der talte med folk fra foreninger. Min oplevelse var, at der opstod nogle samtaler på tværs, som fortsatte under fællesspisningen." Ja, dét tør siges. Lydniveauet var næsten højere i pauserne end fra det veloptændte lydanlæg på scenen.

SELVFØLGELIG VAR CIVILSAMFUNDETS professor Anker Brink Lund, CBS, på scenen, og selv om han gerne klæder sig om en støvet forsker, er der altid en god del entertainer i ham. Han kommenterede fyndigt dagen over for Altingets udsendte Carsten Terp:

"I en tid, hvor flere og flere fællesskaber er virtuelle, synes jeg, at noget af det stærke ved det var, at det var live. Det foregår her og nu. Og det, synes jeg, er en kvalitet, som vi har forskertset.”

Anker Brink Lund kædede overfor os arrangementet sammen med en europæisk tendens, som også kan spores blandt nogle fonde i Danmark. De bliver mere opsøgende end afventende.

“Der er ikke så mange, som gør det så konsekvent som Tuborgfondet. Det kræver, at man har en bred kontaktflade. Og nogle af fondene foretrækker at leve lidt tilbagetrukket. Så der vil da også være fonde, der vil synes, at det her er en vederstyggelighed. Det vil aldrig blive alle de store fonde, der gør det. Men der er andre end Tuborgfondet, der gerne vil gå denne vej," mener altså Anker Brink Lund.

Lad os håbe på det. Store fonde? Gid Augustinus Fondens afgående direktør Tommy Pedersen ville fuldende sin resultatgivende æra ved at bringe tobaksfonden ind i den nye tid med opsøgende, levende årsberetninger. Og gid at A.P. Møller Fondens Henrik Tvarnø ville gøre det. Han vil selv egne sig til at åbne sådan en sympatisk og social optræden, der bringer mennesker sammen. Og det kunne kun medvirke til at folkeliggøre den brede viden om det store famllie-rederis almennyttige indsats.

For slet ikke at tale om organisationer som LO, DI, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Lif. Dansk Byggeri, Dansk Energi, 3F, Metal, DSR. It's showtime, folks!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Marie A. Skov

Bestyrelsesforperson, Fix&Foxy, bestyrelsesmedlem, DIS, Arken og Fonden for Socialt Ansvar og Settlementet, adjungeret professor, CBS
cand.mag. i engelsk og dansk (Københavns Uni. 1982)

Henrik Tvarnø

Leder, Statens Kunstfonds repræsentantskab, bestyrelsesformand, Designmuseum Danmark, bestyrelsesformand, Naturkraftbestyrelsesmedlem, Aalborg Universitet, bestyrelsesmedlem, Cobe,
cand.phil. i historie (Københavns Uni. 1980)

Anker Brink Lund

Professor, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS, forskningskoordinator, CBS Center for Civilsamfundsstudier
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1976), dr.phil. (Roskilde Uni. 1998)

0:000:00