Slutspurt: Her er de 60 love, der bliver vedtaget, inden Folketinget går på sommerferie

OVERBLIK: Folketinget går snart på ferie, og det har sat fart på lovgivningen. Altinget giver dig her et overblik over nogle af de love, der skabte mest debat, og alle dem, du ikke havde hørt om. 

Særligt det nyligt vedtagne tildækningsforbud har givet anledning til megen debat. 
Særligt det nyligt vedtagne tildækningsforbud har givet anledning til megen debat. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Tildækningsforbud, et nyt nationalt DNA-register og nye integrationskrav. Det er nogle af de 61 love, der skulle vedtages inden sommerferien. Nogle er blevet vedtaget i løbet af de seneste to uger, og resten forventes at blive stemt igennem i Folketinget i dag. 

I bunden af artiklen finder du en liste over nye love, og du får også et link til at læse mere på Folketingets hjemmeside.  

Her er først nogle af de love, der har vakt mest opsigt:

Tildækningsforbud
Burkaforbud, maskeringsforbud eller tildækningsforbud. Kært barn har mange navne, og særligt denne lov nåede at få mange, inden den blev vedtaget. Men vedtaget blev den, og det betyder, at en beklædningsgenstand, som for eksempel en niqab, er ulovlig i det offentlige rum. En overtrædelse af forbuddet straffes med bøde. Men hvis ens tildækning af ansigtet tjener et ’anerkendelsesværdigt formål’, er man undtaget for forbuddet.

Loven blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 

Oprettelse af nationalt genomcenter
Der er blevet vedtaget en lov, som sikrer, at der bliver oprettet et nationalt genomcenter. Centeret skal styrke udviklingen og brugen af personlig medicin i Danmark og er en del af en national strategi for personlig medicin, som regeringen og Danske Regioner lancerede i 2016. Det kommer til at fungere som et system, der opbevarer og registrerer DNA-data, som skal bruges til forskning og udvikling af personlig medicin.

Loven blev vedtaget i sidste uge, læs den her

Læs også: Bredt flertal enige om køreplan for genomcenter

Læs også: Ministerium går til kamp mod myter om gencenter

Tolkegebyr
Så bliver der indført det meget omdiskuterede tolkegebyr, som Socialdemokratiet lagde de afgørende stemmer til. Fremover vil personer, der har været bosat i Danmark i mere end tre år, skulle betale for deres egen tolk. Sundhedsvæsenet har op til flere gange kritiseret lovforslaget, og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, har da også sagt, at der ikke er nogen sundhedsfaglige argumenter for gebyret. Loven blev vedtaget i sidste uge. Læs den her

Læs også: Ny måling: Vælgerne bakker op om tolkegebyr

Læs også: S i markant kovending: Bakker op om tolkegebyr i sundhedsvæsenet

Parkeringsafgifter
Noget, der også har fyldt i den offentlige debat, er parkeringsafgifter. Kommunerne skal nemlig ikke længere tjene penge på parkeringsafgifter. Derfor har Folketinget vedtaget en stramning af modregningsordningen, så kommunerne bliver yderligere modregnet i statstilskuddet. Der skal dog ikke ændres på kommunens mulighed for at bruge betalingsparkering til at tilgodese trafikale hensyn, og kommunerne kan beholde en del af indtægterne, som kan bruges til at investere i og drive parkeringspladser. Loven vedtages i dag. Læs den her.

Læs også

Bandepakke
Her i slutspurten er noget af lovgivningen fra regeringens stort opslåede bandepakke også faldet på plads. Det drejer sig om en lov, der skal udvide reglerne for besøgsafskæring for indsatte med tilknytning til en bandegruppering, der er involveret i en verserende konflikt. Derudover betyder loven, at der bliver indført tvungen opsparing, som skal bruges til at dække udgifter i forbindelse med udgang og løsladelse.   
Loven blev vedtaget i forrige uge. Læs den her

Vildsvinehegn
Den nyudnævnte miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), har overtaget et projekt fra Esben Lunde Larsen (V). Det drejer sig om bekæmpelsen af afrikansk svinepest og det meget omtalte grænsehegn. En ny lov, der vedtages mandag, betyder nemlig, at miljø- og fødevareministeren nu har mulighed for at give tilladelse til at lave et vildsvinehegn langs den dansk-tyske landegrænse og inddrage de arealer og ejendomme, der er nødvendige i den forbindelse. Loven vedtages i dag sammen med en anden lov, der skal være med til at bekæmpe afrikansk svinepest. Læs loven her. 

Familiesammenføring
Reglerne for ægtefællesammenføring bliver også justeret inden sommerferien. Der bliver nemlig indført et nyt integrationskrav i stedet for et tilknytningskrav. Det betyder blandt andet, at parret ikke må bo i et udsat boligområde. Loven vedtages i dag. Læs den her.   

Læs også: Ny aftale: Sådan ændres kravene til at få ægtefællen til Danmark 

Bibeskæftigelse for forskere
Så er der vedtaget en lov, som skal gøre reglerne for arbejdstilladelse til bijob mere smidige. Tidligere skulle man nemlig søge en arbejdstilladelse for hver enkel ansættelse, men det har vist sig at være problematisk. Det betyder, at udenlandske forskere eller gæsteforskere får ret til at have et bijob, eksempelvis som gæsteforelæser eller censor, uden at få en bøde. Loven udspringer af en sag, hvor den amerikanske CBS-professor Brooke Harrington fik en bøde for ulovligt bijobberi, blandt andet for at have mødtes med Folketingets Skatteudvalg.
Loven blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 

Tandlægeoverenskomst
Selvom der ikke kom et lovindgreb i de store OK18-forhandlinger, har et lovindgreb nu erstattet tandlægeoverenskomsten. Overenskomsten udløb 1. juni, da Danske Regioner og klinikejerne i Tandlægeforeningen ikke kunne blive enige om en ny overenskomst om de offentlige tilskud. Og da det ikke er lykkedes parterne at forhandle sig frem til en ny overenskomst, er Folketinget blevet enig om at lovgive på området. Den eksisterende ordning kommer derfor til at fortsætte, så man som borger fortsat kan gå til tandlæge og få tilskud på samme måde som indtil nu.
Loven blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.

Se resten af lovene i en liste nedenfor fordelt på ministerområder:

Udlændinge og integration

  • Øgede incitamenter for frivillig hjemrejse. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • Nye regler skal gøre det muligt for Danmark at være tilsluttet den del af den reviderede Eurodac-forordning (Europæisk fingeraftryksregister). Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • Indførelse af deltagerbetaling for danskuddannelse til udenlandske arbejdstagere og studerende. Vedtages i dag. Læs den her
  • Beskæftigelseskrav for ret til uddannelses- og kontanthjælp og forlængelse af opholdskravet. Vedtages i dag. Læs den her
  • Statsborgerskab til 1.953 personer. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • En evalueringsparagraf i udlændingeloven fjernes, fordi evaluering har fundet sted, og man har vurderet, at loven fungerer efter hensigten. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 

Nogle love stod til at udløbe, men Folketinget har besluttet at videreføre dem. Det drejer sig om følgende love: 

  • Lov om lettere adgang til etablering af midlertidige opholdssteder til nyankomne flygtninge.
  • Lov, som giver mulighed for at etablere midlertidige opholdssteder på støjbelastede arealer. Der bliver dog tilføjet en ny paragraf om støjdæmpende foranstaltninger.
  • Lov, som giver udlændingemyndighederne og politiet redskaber til at øge mulighederne for at lave indkvarteringspladser på asylområdet.

Blev vedtaget i sidste uge. Læs dem her

Sundhed

  • Nye regler skal gøre det muligt at vælge en privat genoptræner, hvis kommunen ikke kan begynde genoptræningen senest syv dage efter, at man er blevet udskrevet fra sygehuset. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 
  • En ny asbestlov erstatter et afsnit i finansloven. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 
  • Obligatorisk registreringsordning for tatoveringssteder. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her.  
  • Lempelse af krav for registrerings- og gebyrordninger for risikobaserede tilsyn med behandlingssteder. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her.

Beskæftigelse

  • Lovændringer som følge af den nye ferielov, herunder samtidighedsferie, blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.
  • Specificering i lovteksten om, at ressourceforløb kun er relevant, når der er et udviklingsperspektiv i forhold til en persons arbejdsevne. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.
  • Flere beføjelser til Arbejdstilsynet. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.

Justits

  • Nedbringelse af sagsbehandlingstiderne i straffesager. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Sikring af, at det strafferetlige værn mod at fortsætte en forening, efter at den med hjemmel i grundloven foreløbig er forbudt eller opløst ved dom, er så effektivt som muligt. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Gennemførsel af dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv om erhvervelse og besiddelse af våben. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Udskydelse af forældelsesfristen i visse sager om vold mod børn i hjemmet og skærpelse af straffen for gentagen simpel vold i nære relationer. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Revisionen af §16 i offentlighedsloven om postlister udsættes til næste folketingsår. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 
  • Revisionen af retsplejelovens § 786, stk. 4 om logning af teletrafik udsættes til næste folketingsår. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her

Erhverv

  • Skærpede krav til finansiering af stiftelsen af en andelsboligforening. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.
  • Styrket indsats mod hvidvask i den finansielle sektor, indførelse af nye former for alternative investeringsfonde og ændringer af grænsen for prospektpligt. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Udvidelse af to vindmøllecentre og oprettelse af et nyt center for store vindmøller. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Vækstfonden skal omdannes til en selvstændig offentlig virksomhed. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 

Økonomi og indenrigs

  • Udvidelse af den eksisterende ordning for særlig adressebeskyttelse i Det Centrale Personregister (CPR), så det også omfatter personer, der indgår i et exitprogram på grund af deres tilknytning til rocker- og bandemiljøet. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • Indførelse af bindende kommunale folkeafstemninger. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her.
  • De otte eksisterende frikommunenetværk skal have flere muligheder for forsøg på baggrund af tredje og sidste ansøgningsrunde i Frikommuneforsøg II. Vedtages i dag. Læs den her.

Skat

  • Forenkling af regler om inddrivelse af gæld til det offentlige. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.
  • Ændring af afskrivningloven og ligningsloven, der skal give et højere skattefradrag for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Beskatning af løbende indtægter ved grænseoverskridende omstruktureringer, som skal forhindre, at løbende indtægter, som er tjent i Danmark, kan undgå dansk beskatning. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her.
  • Justering af reglerne om fast driftssted ved investering via transparente enheder, beskatning af beløb vedrørende tilbagebetalte provisioner, EU-retlig tilpasning af reglerne vedrørende udenlandske pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom og bestemmelser i momsloven om momsfritagelse for selvstændige grupper og justering af værnsregler, der sikrer beskatning af udbytte. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her.
  • Indførelse af et ekstra skattefradrag for indbetalinger til pension, indførelse af et nyt jobfradrag, udvidet grundlag for beskæftigelsesfradraget og forhøjet loft og nedsættelse af bundskatten. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 

Kultur

  • Forbedring af syns- eller læsehandicappedes muligheder for adgang til udenlandske værker. Vedtages i dag. Læs den her

Ældreområdet

  • Mere præcise krav til kommunerne, som skal forhindre konkurser i ældreplejen. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her.
  • Indførelse af et forsøg med et uafhængigt styrket tilsyn på ældreområdet. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her
  • Oprettelse af en plejehjemsportal kaldet plejehjemsoversigten. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 

Offentlig innovation

  • Implementering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Bedre muligheder for at tilbyde én helhedsorienteret plan til borgere og familier med komplekse problemer. Vedtages i dag. Læs den her

Børne- og socialområdet

  • Kommunalbestyrelserne forpligtes til at sikre, at dagtilbuddene i forhold til den pædagogiske opgave alene ledes med udgangspunkt i den pædagogiske læreplan. Blev vedtaget i forrige uge. Læs den her. 
  • Nedbringelse af antallet af omgjorte klagesager ved Ankestyrelsen. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • Indførelse af toårig forsøgsordning, hvor borgere med særlige sociale problemer kan søge kommunen om at få et socialt frikort. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her
  • Indførelse af forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her

Transport, bygning og bolig

  • Kommunerne skal have mulighed for at lade beredskaberne træffe afgørelser om nogle former for ulovlige forhold vedrørende brandsikkerhed. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 
  • Indførelse af ny model for finansiering af almene boliger. Blev vedtaget i sidste uge. Læs den her. 

Undervisning

  • Etablering af en ny forberedende grunduddannelse (FGU), som er målrettet unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse. Blev vedtaget i sidste uge og bestod af fire love. Læs første lov, anden lov, tredje lov og fjerde lov.   

Energi, forsyning og klima

  • Styrkelse af rammerne for overvågning af elforsyningssikkerheden og klare regler for sikring af kapacitet.
  • Ændringer som følge af forordninger om EU-netregler.
  • Flytning af ansvar for måling af elektricitet hos elforbrugere direkte tilsluttet transmissionsnettet og samkøring af oplysninger om realiserede energibesparelser.

Alle ovenstående er en del af en samlet lovpakke, der blev vedtaget i sidste uge. Du kan læse den her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00