Snit af målinger: Alternativet vokser og vokser

RISBJERG-SNITTET: Alternativet er siden valget vokset støt og er nu på sit højeste niveau nogensinde. Fremgangen skyldes blandt andet partiets udlændingepolitik og grønne profil, vurderer Altingets politiske analytiker.

Placeholder image
Uffe Elbæk og Alternativet har været flyvende i meningsmålingerne siden valget. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Præcis syv procent af danskerne ville stemme på Uffe Elbæk og Alternativet, hvis der var folketingsvalg i dag.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og vejet af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau. 
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. 

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Det fremgår af det kvalitetsvægtede gennemsnit af marts måneds meningsmålinger, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Det er den højeste tilslutning, det unge parti har opnået i det kvalitetsvægtede gennemsnit siden stiftelsen for 2,5 år siden.

Fremgangen kan blandt andet tilskrives partiets udlændingepolitik og grønne profil, vurderer Altingets politiske analytiker Erik Holstein.

Alternativets stil med gruppearbejde og positiv tænkning appellerer rent til den kreative klasse og til grupper af offentligt ansatte, der bliver bombarderet med den slags på deres arbejde.

Erik Holstein, Altingets politiske analytiker

“Alternativet har valgt en ultra-blød asylpolitik, som appellerer til en vælgergruppe på måske 20 procent. Og så har de fået ufrivillig hjælp fra Løkke, der fuldstændig har skrottet den grønne linje – og dermed sat fokus på Alternativets mærkesag nummer et,” vurderer analytiker Erik Holstein.

Gruppearbejde og positiv tænkning
Der er ikke tale om en eksplosiv udvikling, men samlet set er Alternativets vækst i meningsmålingerne fra Folketingsvalget for ni måneder siden til i dag markant. I efteråret stagnerede væksten en kort overgang, men derudover er partiet gået frem syv ud af seneste otte måneder.

Ved folketingsvalget i juni sidste år fik partiet 4,8 procent af stemmerne, hvilket gav ni mandater. Men det seneste trekvarte års fremgang har altså løftet partiet med 2,2 procentpoint til 7,0 procent i dag, hvilket svarer til 12 mandater.

Artiklen fortsætter under figuren.

 Altingets Erik Holstein vurderer, at en medvirkende årsag til fremgangen er Alternativets måde at være et politisk parti på.

“Alternativets stil med basisdiskussioner og positiv tænkning tilsat et skvæt gøgleri appellerer både til den kreative klasse og til grupper af offentligt ansatte, der bliver bombarderet med den slags på deres arbejde," siger Erik Holstein.

Han tror godt, at partiet kan fortsætte den nydelige stime. En tid.

"Man kan sagtens forestille sig, at Alternativet fortsat går frem og får meningsmålinger på 10 procent. Men jeg tror så også, at filmen knækker på et tidspunkt. For Alternativet består af alt fra afhoppede Venstre-mænd til folk på linje med Enhedslisten, og den dag der skal indgås masser af hårde kompromiser, kommer de i problemer,” siger Erik Holstein.

Se snittet af målinger for alle partier på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Søren Risbjerg Thomsen

Professor em, Institut for Statskundskab, Aarhus Uni.
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser