Snit af målinger: Mette F bevarer føring, hvis Alternativet er med

RISBJERGSNITTET: Stor stabilitet i juni-tallene sikrer rød blok og den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, sommerføringen, hvis hun regner Alternativet med. 

Alternativet står i øjeblikket med de afgørende mandater, hvis man skal tro meningsmålingerne fra juni måned. Rød blok står til 84 mandater uden Alternativet, og det samme kan statsminister Lars Løkke Rasmussen mønstre med K, DF og LA bag sig. Alternativet står til 7 mandater.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af mediernes meningsmålinger fra juni måned. Et snit, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen hver måned laver for Altinget.

I målingerne fra juni er der nærmest ingen bevægelse i partiernes vælgertilslutning set i forhold til Risbjerg-snittet for maj måned.

”En væsentlig del af forklaringen på tallenes høje stabilitet er, at der har været meget roligt politisk op til den periode, hvor målingerne er lavet,” siger Rune Stubager, professor ved institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

De fleste af målingerne er fra begyndelsen af juni måned - det vil sige før socialdemokraterne meldte ud, at de vil alene i regering, før Alternativets melding om at pege på Uffe Elbæk som statsminister, og før store politiske aftaler som medieforliget og energiforliget.

Obligatorisk dagtilbud for børn fra ghettoer slår ikke igennem
Selvom regeringen landede to dele af ghetto-planen under socialminister Mai Mercado (K), har det øjensynligt heller ikke rykket ved noget. Og det er ikke overraskende, vurderer Rune Stubager.

”Det går ind i en diskussion, der har været kendt længe, og hvor positionerne også har været kendt længe. Så selvom det er ny politik, er det ikke ny information for vælgerne om, hvor partierne står og dermed anledning til at flytte sig,” siger han.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Vil DF's vælgere flytte sig efter solomelding fra S?
Heller ikke Socialdemokratiets udmelding om at gå efter en ét-partiregering og dermed bryde med Radikale har slået igennem i vælgervandringerne. Men det kan skyldes at størstedelen af målingerne er foretaget før Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bekendtgjorde den nye kurs, påpeger Kasper Møller Hansen.

Han bemærker dog, at den ene måling, som kom efter udmeldingen, heller ikke viste større forandringer.

Rune Stubager siger, at potentialet i socialdemokraternes nye plan ligger i at hente vælgere fra Dansk Folkeparti.

Strategien kunne være, at tilhængere af en stram udlændingepolitik ville være mere trygge ved at skifte over til at stemme på S, hvis føler sig sikre på, at partiet ikke vil lade udlændingepolitikken påvirke af Radikale Venstre.

"Men som det ser ud nu, får Socialdemokratiet svært ved at føre udlændingepolitik til højre og velfærdspolitik til venstre, da de stadig er afhængige af Radikale. Derfor er det ikke sikkert, at Dansk Folkepartis vælgere flytter sig. Men vi må vente til næste måling med at få et klart billede af, om det har rykket noget,” siger Rune Stubager.

Han er spændt på at se næste måned Risbjerg-snit. For her vil man også se effekterne af, at Uffe Elbæk har meldt sig som statsministerkandidat, og at DF vil i regering uden LA.

Kasper Møller Hansen nævner også det omdiskuterede medieforlig og det vigtige EU-topmøde for nylig, hvor medlemslandenes stats- og regeringschefer blev enige om at arbejde for modtagecentre for asylansøgere uden for Europa, som begivenheder, der kan rykke ved målingerne næste gang.

Forrige artikel Se kortet: Her flygter flest fra folkeskolen Se kortet: Her flygter flest fra folkeskolen Næste artikel Eksperter: Ny bestyrelse i skandaleramt forening blev valgt på ufin manøvre Eksperter: Ny bestyrelse i skandaleramt forening blev valgt på ufin manøvre