Snit af målinger: Socialdemokratiet er næsten lige så stort som Venstre og DF tilsammen

RISBJERGSNIT: Socialdemokratiet fortsætter sin fremgang, mens både Venstre og Dansk Folkeparti bløder vælgere. Hvis Mette Frederiksens føring er lige så stor om en måned, er det game over for Løkke, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Socialdemokratiet står nu til at blive næsten lige så stort, som Dansk Folkeparti og Venstre er tilsammen.
Socialdemokratiet står nu til at blive næsten lige så stort, som Dansk Folkeparti og Venstre er tilsammen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med 70 dage til, at valget senest skal være afholdt, står oppositionen stadig til en overbevisende valgsejr.

Det viser et kvalitetsvægtet gennemsnit af marts måneds meningsmålinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

En del af æren for udsigten til en sejr kan tilskrives Socialdemokratiet, der fortsat ser ud til at have succes med at hente vælgere over midten. Partiet har udbygget sin opbakning og står nu til 28,1 procent af stemmerne.

Samtidig fortsætter nedturen for de to partier, som Socialdemokratiet gerne vil fiske stemmer fra. Venstre står til 17,4 procent, mens Dansk Folkeparti står til 14,8 procent.

Radikal trussel kan måske mindske føring
Dermed er Socialdemokratiet ikke blot langt foran de to andre partier. Partiet står nu også til næsten at blive lige så stort som Venstre og Dansk Folkeparti tilsammen. For blot tre måneder siden var Venstre og Dansk Folkeparti samlet 9,9 procentpoint større end Socialdemokratiet. Nu er tallet 4,1 procentpoint.

"Det begynder at ligne historiske tal. I 1998 var S klart større end V og DF tilsammen, men siden jordskredsvalget i 2001 har S ikke været i nærheden af den position," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Han har dog et vigtigt forbehold. Altingets snit af målinger baserer sig udelukkende på målinger fra før tv-duellen mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formanden, Mette Frederiksen. De er ligeledes også før Radikales politiske leder, Morten Østergaards, trussel om at spærre Socialdemokratiets vej til Statsministeriet, hvis der ikke kommer en ny udlændingepolitik.

"Det bliver interessant at se, om de begivenheder flytter noget," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Det næste snit bliver endnu mere spændende. Hvis Mette Frederiksens føring er lige så stor om en måned, er det game over for Løkke."

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan læse, hvorvidt Erik Holstein dømmer Klaus Riskær Pedersen inde eller ude af Folketinget.

Dokumentation

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, Yougov/Metroexpress, Kantar Gallup/Berlingske, Green/Børsen Epinion/DR og Norstat/Altinget og Jyllands-Posten gennemført i den seneste måned.

I alt er der 6.748 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet "ved ikke"-svar).

Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00