Snit af målinger: Største opbakning til Venstre siden valget

RISBJERGSNITTET: Trods en tumultarisk finanslov og skrinlagte reformer ligger Venstre på højeste niveau siden folketingsvalget i 2015. Ghettoplan og nye udflytninger kan være forklaringen, mener valgforsker.

Nyt snit af målinger spår Venstre bedste resultat siden valget i 2015. Vælgerne ser ud til at belønne bl.a. den udflytningsplan, som Lars Løkke Rasmussen og Sophie Løhde her præsenterer. 
Nyt snit af målinger spår Venstre bedste resultat siden valget i 2015. Vælgerne ser ud til at belønne bl.a. den udflytningsplan, som Lars Løkke Rasmussen og Sophie Løhde her præsenterer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Venstre kravler langsomt frem i meningsmålingerne og står til at få et bedre valgresultat end i 2015 målt på mandater.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

Efter flere sløje målinger skrabede partiet bunden for et år siden, hvor kun 16,9 procent af vælgerne ville sætte kryds ved Venstre.

12 måneder senere er vælgerflugten vendt, og Venstre er nu tilbage på niveauet fra seneste folketingsvalg, hvor partiet fik 19,5 procent af stemmerne. Siden sidste måned er partiet endda gået et enkelt mandat frem, fra 34 til 35, viser Risbjerg-snittet.

”Oven på en svær afslutning på 2017 er Venstre lykkedes med at sætte fokus på sin egen politik. Senest med Bedre Balance II (udflytningen af statslige arbejdspladser, red.), og opgøret med ghettoerne, som Lars Løkke Rasmussen allerede lancerede i sin nytårstale. Det er dagsordener, som vælgerne ser ud til at kunne lide,” vurderer Kasper Møller Hansen.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Overraskende Venstre-måling
Selv om Venstre i årets første måneder har fået opmærksomhed for udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser og en ghettoplan, der ifølge regeringen skal gøre op med parallelsamfund inden år 2030, overrasker målingen alligevel Kasper Møller Hansen.

Det skyldes ikke mindst de konfliktfyldte finanslovsforhandlinger og skrinlæggelsen af historisk store skattelettelser, som satte regeringen i et uheldigt lys ved udgangen af sidste år.

”Jeg tror, at Venstre, og særligt Lars Løkke Rasmussen, bliver belønnet for at redde kastanjerne ud af ilden i magtkampen mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Vælgerne kan godt se, at Venstre er partiet, der holder den borgerlige blok sammen, og derfor tror jeg, at de langsomt går frem i målingerne,” forklarer Kasper Møller Hansen. 

Trods positive takter set med både Venstre-briller er den store fortælling dog stadig, at rød blok har et stabilt forspring på tværs af målingerne.

Læs hele artiklen og find snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00