Socialdemokratiet stemmer oftere med de blå end de røde

NY KURS: Siden det seneste folketingsvalg har Socialdemokratiet i højere grad stemt som blå blok end som de røde partier.

Siden folketingsvalget i 2015 har Socialdemokratiet stemt mere som de blå partier end de røde i Folketinget. Det skriver Dagbladet Information.

En ny gennemgang af stemmeafgivningerne i folketingsåret 2015-2016, som dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen har lavet, viser, at Socialdemokratiet i gennemsnit stemte ligesom henholdsvis Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF i 56 procent af afstemningerne i Folketinget. Samtidig har partiet i snit været enige med Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti ved 72 procent af stemmeafgivelserne.

Kigger man på de specifikke partier, stemte Socialdemokratiet det samme som Venstre og Konservative i henholdsvis 80 og 76 procent af afstemningerne. Enigheden med de radikale lå på 75 procent, mens partiet kun stemte det samme som SF og Enhedslisten i henholdsvis 57 og 43 procent af afstemningerne.

Da Mette Frederiksen i 2015 overtog den socialdemokratiske formandspost erklærede hun, at Socialdemokratiet ligger til venstre for midten, men at hun samtidig også ville indgå i forlig henover midten.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen afviser, at partiet er på vej væk fra fundamentet

”Nej, Socialdemokratiet ligger rigtig fornuftigt i forhold til, at vi laver aftaler med regeringen og de blå partier, når det er til gavn for Danmark, og at vi så også samtidig klart melder, hvor vi er uenige med regeringen og blå blok,” siger Nicolai Wammen til Information.

”Det gælder blandt andet Lars Løkkes hede drømme om topskattelettelser betalt af en højere pensionsalder og lavere SU. Så jeg mener, Socialdemokratiet står rigtig fornuftigt i det politiske landskab som et parti, der kan samarbejde både til højre og venstre,” tilføjer han.

Wammen peger på, at Socialdemokratiet forventer et fornuftigt samarbejde med de røde partier inden for blandt andet klima, uddannelse og miljø. På andre områder som eksempelvis udlændingepolitikken ligger Socialdemokratiet dog tættere på de blå partier end størstedelen af rød blok, peger den politiske ordfører på.

I det igangværende folketingsår har Socialdemokratiet indtil nu stemt det samme som både Venstre, Konservative og Liberal Alliance i 76 procent af folketingsafstemningerne, mens partiet til sammenligning har stemt ligesom de røde partier 61 procent af gangene.

Forrige artikel Det sker i EU: Miljøregnskab, Ukraine og kommissærbesøg Det sker i EU: Miljøregnskab, Ukraine og kommissærbesøg Næste artikel Støjberg får hård kritik af Ombudsmanden Støjberg får hård kritik af Ombudsmanden