Om  
Søren Gade

Søren Gade genopstiller til Folketinget

Venstre får nu hjælp til det kommende folketingsvalg. Partiets tidligere store stemmesluger Søren Gade vender nemlig tilbage til dansk politik.

Foto: Europa-Parlamentet

Han havde egentlig vendt ryggen til dansk politik til fordel for Europa-Parlamentet.

Men nu vil Søren Gade tilbage i Folketinget for Venstre. Det fortæller han i et interview med Dagbladet Holstebro Struer, hvor han annoncerer sit kandidatur til Folketinget.

”Det har været under opsejling i lang tid. Omkring et års tid. Og efter afstemningen om EU-forbeholdet, hvor jeg og Jakob (Ellemann-Jensen red.) var lidt rundt sammen for at overbevise danskerne, er beslutningen blevet rigtig modnet,” siger Søren Gade til dagbladet og fortsætter:

”Jeg har været utrolig privilegeret og fået mange muligheder i Venstre. Når de så beder mig om at hjælpe til, så skal man passe på med at være arrogant og bare afslå. Selvfølgelig vil jeg gerne hjælpe, hvis jeg kan.”

Den tidligere forsvarsminister og populære jyske folketingskandidat er lige nu medlem af Europa-Parlamentet. Men han er blevet opfordret af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til at vende tilbage til dansk politik. Det fortæller formanden selv til Dagbladet.

Nyheden om den nye V-folketingskandidat kommer samme dag, som blå blok har fået endnu statsministerkandidat i form af Søren Pape Poulsen. Søren Gade afviser dog, at der er en sammenhæng, da det ifølge ham er helt ”tilfældigt”, at de to nyheder lander samme dag.

Jysk stemmesluger

Sidste gang Søren Gade stillede op for Venstre til et folketingsvalg var i 2015, hvor han fik 28.916 personlige stemmer. Han var dermed den kandidat, som fik femte flest stemmer på landsplan – kun overgået af Kristian Thulesen Dahl, Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Lars Løkke Rasmussen.

Netop den valghistorik betyder, at det bør vække stor glæde – og måske også lettelse – hos Venstres ledelse, at partiet har fået Gade med på holdet igen. Partiet har i den seneste tid nemlig mistet størstedelen af sine stemmeslugere fra 2019, efter både Tommy Ahlers, Karsten Lauritzen, Ellen Trane Nørby og partihopperne Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg ikke længere er på partiets stemmesedlen.

I 2015 var Gade opstillet i Nordjyllands Storkreds. Det er endnu uvist, hvilken storkreds han vil stille op i. Han har dog tidligere også været opstillet i Vestjyllands Storkreds, hvor Inger Støjberg også har haft et godt greb i de jyske vælgere. Både Søren Gade og Jakob Ellemann-Jensen afviser, at Gade tilbagevenden skal tolkes som et modsvar til Støjberg, som Gade betegner som en af sine tætte venner.

Søren Gade forlod dansk politik, da han i 2019 valgte at stille op til Europa-Parlamentet i stedet for at genopstille til Folketinget. Han blev valgt med næstflest personlige stemmer – 201.696.

Omtalte personer

Søren Gade

MEP (V), formand, Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion