Søren Pape savner den lokale betjent: Nu skal 100 ekstra ud i landet

FOLKEMØDE: De Konservative stod selv i spidsen for en politireform, som skar markant ned på det lokale politi. Men nu vil partileder Søren Pape Poulsen indføre en landbetjentordning version 2.0. Det sagde han i sin folkemøde-tale.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”Konservativ lov- og orden-politik virker.”

Det var hovedbudskabet fra landets justitsminister og Konservatives partiformand, da han talte på Folkemødet lørdag formiddag.

Søren Pape Poulsen brugte den største del af sin tale på at overbevise tilhørerne om, at regeringens indsats mod kriminalitet har gjort en forskel. At De Konservatives fokus på en strengere kurs over for bander og andre kriminelle har haft effekt.

”I dag sidder der flere bandemedlemmer i fængsel, end der nogensinde har gjort før. Omring 440 personer er i dag fjernet fra gaden, og deres kriminelle aktiviteter er slut.”

”Det danske samfund vinder. Banderne taber,” sagde Pape.

Afbøder egen politireform med 100 betjente ud i landet
Og så havde han taget en nyhed med til Bornholm. Justitsministeren vil have flere lokale betjente ud i de mindre samfund, som ikke længere har en politistation eller landbetjent.

”Vi skal kunne alt det store – vi skal lave bandepakker, vi skal lave terrorindsatser, og vi skal lave centre, der kan det ene og det andet og det tredje. Men der er også mange borgere, der siger: Det er rigtig godt, men hvad med os? Hvad med os, der bor ude i lokalsamfundene, hvornår er det, vi møder en betjent? Hvornår møder vi nogen, der tager sig af vores – måske i den store sammenhæng mindre – problemer, men dog vigtige for vores tryghed,” sagde Søren Pape Poulsen.

Nærpoliti giver mere tryghed
Han gav udtryk for, at det er vigtigt at komme ”tæt på borgerne”.

”Derfor vil jeg i første omgang tilføre mere end 100 betjente til de lokale politiopgaver. Så vi får genkendeligt politi tæt på den enkelte borger. Det er tryghed,” lød det.

Det var ellers med De Konservative i spidsen, at et bredt flertal i Folketinget i 2007 vedtog en stor politireform, som skar antallet af politikredse ned fra 54 til 12, lukkede små politistationer og skar kraftigt ned på antallet af landbetjente. Lene Espersen var konservativ justitsminister dengang, og siden overtog Brian Mikkelsen (K) posten og stod for at føre reformen ud i livet.

Landbetjent version 2.0
Men nu vil Konservative altså i en anden retning. Søren Pape Poulsen fortalte, at han dog ikke vil genindføre den gamle landbetjentordning, hvor den lokale betjent for eksempel kunne udsted pas og kørekort.

”Men mere sådan en landbetjent version 2.0,” sagde han.

Inspirationen kommer fra projektet 'Utryg borger' hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

”Der ringer politiet en ekstra gang eller kører måske ud, hvis nogen har haft en utryg oplevelse,” forklarede Søren Pape.

Foreslår kompromis om arveafgiften
Han nåede i sin tale også at runde en anden ”nærheds-dagsorden”, nemlig regeringens udspil om flere praktiserende læger ude i lokalsamfundene.

Og så talte han dunder imod den arveafgift, som både K og LA gerne vil have afskaffet i forbindelse med den næste finanslov.

Han anviste også et konkret forslag til et kompromis.

”Man kunne da i hvert fald begynde med at hæve grænsen for arveafgift og beslutte, at søskende betragtes som nærmeste familie,” sagde Pape, med henvisning til at søskende i dag ikke betragtes som sådan og derfor skal betale en højere arveafgift, hvis de arver fra hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00