Søvndal kritiserer dom til bin Ladens banemand

ANTITERROR: Det er helt uforståeligt, at en pakistansk domstol giver 33 års fængsel til den mand, der hjalp med at opspore Bin Laden, siger udenrigsminister Villy Søvndal, der ønsker en samlet reaktion fra EU. DF's Søren Espersen mener, Søvndals reaktion er for svag og vil have en omgående dansk protest mod dommen.
Udenrigsminister Villy Søvndal vil have EU til at reagere over for Pakistan efter, at en pakistansk læge er idømt en lang fængselssstraf for at hjælpe med at finde superterroristen Osama bin Laden. Men DF kræver, at Søvndal omgående tager sagen op med den pakistanske ambassadør i Danmark.
Udenrigsminister Villy Søvndal vil have EU til at reagere over for Pakistan efter, at en pakistansk læge er idømt en lang fængselssstraf for at hjælpe med at finde superterroristen Osama bin Laden. Men DF kræver, at Søvndal omgående tager sagen op med den pakistanske ambassadør i Danmark.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

33 års fængsel for forrædderi og ca. 20.000 kr. i bøde 
Det blev belønningen til den pakistanske læge, der hjalp med at lokalisere Al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, der sidste år blev dræbt af en amerikansk kommandoenhed.

Verdens mest eftersøgte terrorist blev opsporet med hjælp fra den pakistanske læge, Shakeel Afridi, der indsamlede dna, som blev brugt til at bekræfte bin Ladens tilstedeværelse i den pakistanske by Abbottabad. Lægens dom på 33 års fængsel blev afsagt efter den såkaldte stammelovgivning i Khyber-regionen. 

Vækker opsigt
Dommen har vakt international opsigt, og herhjemme krævede Dansk Folkeparti  udenrigsminister Villy Søvndal (SF) på banen. Det skete senere torsdag:

"Jeg tager selvfølgelig afstand fra, at en pakistansk læge er blevet idømt en lang fængselsstraf, tilsyneladende fordi han har har hjulpet med at lokalisere Osama bin Laden i Pakistan. I den fælles kamp mod terrorisme er det en helt uforståelig beslutning," siger udenrigsministeren til Altinget.dk

Reaktion fra EU
DF's udenrigsordfører Søren Espersen ønsker, at udenrigsministeren konfronterer den pakistanske ambassadør i Danmark, men Søvndal vil køre sagen i EU-regi:

"Det er en sag, der bedst kan løftes ved en samlet indsats fra EU-landene. Vi er derfor allerede i EU i gang med at overveje, hvordan man bedst kan forholde sig til sagen," siger Villy Søvndal.

Pakistan upålidelig
Det tilfredsstiller dog ikke DF's Søren Espersen, der kalder reaktionen for "svag":
"Hvorfor skal Villy hele tiden spørge om lov i Bruxelles, før han gør noget? Vi har vel stadig en selvstændig udenrigspolitik i Danmark," siger Søren Espersen og fortsætter:

"Denne sag er endnu et eksempel på, at man i kampen mod terror slet ikke kan stole på Pakistan, hvor dele af efterretningstjenesten snarere støtter Al-Qaeda end Vesten. Den pakistanske læge burde være en helt, og dommen over ham er så horribel, at Villy Søvndal burde protestere direkte over for den pakistanske ambassadør i Danmark."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00