SofaGate: Hvem skal sidde på Europas stol?

Balladen om den manglende stol til kommissionsforkvinde Ursula von der Leyen under et besøg hos den tyrkiske præsident i Ankara er blandt de emner, der bliver analyseret i denne uges podcast fra Bruxelles.

Hrmm...! Videoen fra besøget hos Tyrkiets præsident viser tydeligt Ursula von der Leyens utilfredshed med ikke at få plads sammen med rådsformand Charles Michel. 
Hrmm...! Videoen fra besøget hos Tyrkiets præsident viser tydeligt Ursula von der Leyens utilfredshed med ikke at få plads sammen med rådsformand Charles Michel. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Det var ”katastrofalt” dårlig imagepleje siger EU’s rådsformand, Charles Michel, selv om det øjeblik i sidste uge, hvor han alene fik en gylden stol ved siden af Tyrkiets præsident.

Siden har den halve verden set tv-billederne af den tydeligt utilfredse forkvinde for EU-Kommissionen: Ursula von der Leyen måtte bakke hen til en sofa, mens Michel sad og tronede foran flagene sammen med Recep Tayyip Erdogan.

Men hvis skyld var det egentlig, at den pinlige situation i Ankara opstod, og hvad kan vi lære af den?

I denne uges europæiske podcast tager Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, sammen med værten Thomas Lauritzen fat i at forklare, hvorfor balladen om ’SofaGate’ ikke kun handler om ligestilling.

Der er endnu mere på spil – ikke mindst den grundlæggende magtbalance mellem lederne af EU’s to vigtigste institutioner: Det Europæiske Råd og EU-Kommissionen.

Hør om det i ugens udsendelse fra Bruxelles, hvor vi også ser på de seneste beslutninger i Danmark, Belgien og andre steder om gradvis lempelse af samfundenes coronaregler.

Der er udsigt til mere fri bevægelighed i Europa igen, også for rejser ind og ud af Danmark, men den virkelig åbning afhænger af skabelsen af et fælles vaccine-certifikat fra EU.

Sådan et er nu på vej gennem unionens beslutningsprocedurer, men kan det nå at blive klar til sommerferien?

 

Denne udsendelse er medfinansieret af EU igennem Europa Parlamentets støtteprogram for kommunikation. Europa Parlamentet har ingen indflydelse på udsendelsen og kan ikke stilles til ansvar for information eller meninger ytret i udsendelsen.

Foto:


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

0:000:00