Solcelle-udspil først klar i næste uge

SOLCELLER: Ny solcelle-strategi fra regeringen lader vente på sig. Klima- og energiministeren vil først åbne forhandlingerne i næste uge.
Energiminister Martin Lidegaard (R) vil sikre, at de mange boligejere, der allerede har købt solceller, ikke bliver ramt af nye regler på området.
Energiminister Martin Lidegaard (R) vil sikre, at de mange boligejere, der allerede har købt solceller, ikke bliver ramt af nye regler på området. Foto: Colourbox.dk
Mads Bang
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er tæt på at kunne præsentere et udspil på solcelleområdet for partierne bag energiaftalen.

Tidligere har ministeriet meldt ud, at forhandlingerne skulle gå i gang lige efter efterårsferien, men ministeren er ikke nået længere end til politiske sonderinger med forligskredsen, som består af alle Folketingets partier pånær Liberal Alliance.

Alligevel holdt ministeren sig fra at løfte sløret for nye detaljer i forhold til regeringens planer på solcelleområdet på et åbent samråd i Folketinget torsdag.

Han gentog, at regeringens solcellestrategi blandt andet fokuserer på at sikre andelsboligforeninger, almene boligselskaber og virksomheder adgang til ordningen, som det seneste år har været meget populær hos parcelhusejerne. Meget mere ville energiministeren ikke åbne op for regeringens planer på området.

Et umage par
Martin Lidegaard var ellers i spørgekrydsild fra både opposition og støtteparti torsdag. Spørgsmålene, der drejede sig om regeringens planer for solceller i Danmark, kom fra et sjældent set makkerpar i form af Enhedslisten og Venstre.

Der er nogen ting, der egner sig bedre til forhandlingslokalet end åbne samråd

Martin Lidegaard (R)
Klima-,Energi- og Bygningsminister

Og både Lars Christian Lilleholt fra Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten bad ministeren om at melde mere konkret ud om solcelleplanerne. Mest konkret var ministeren i forhold til tidsplanen for forhandlingerne.

"Regeringen er i gang med at sondere de forskellige partiers ønsker til en ny ordning, så vi i næste uge kan mødes i forligskredsen. Der er nogle ting, der egner sig bedre til forhandlingslokalet end åbne samråd," konstaterede Martin Lidegaard.

Ministeren beroliger
Ordførerne fra både Venstre og De Konservative understregede igen og igen, at der er behov for at adressere usikkerhed omkring ordningen i befolkningen.

Mike Legarth, energiordfører for De Konservative, efterspurgte blandt andet en garanti fra ministeren for, at de boligejere, som har investeret i solceller ikke rammes af nye regler på området.

"Vi har ikke en tradition for at lovgive med tilbagevirkende kraft i Folketinget, så det bliver vi ikke uenige med De Konservative om," lyder svaret fra Martin Lidegaard, som også understregede, at det er vigtigt ikke at stoppe den positive udvikling i antallet af solcelle-installationer.

"Der er tale om en justering, vi vil ikke afskaffe støtten til solceller," lyder det fra energiministeren.

Martin Lidegaard rundede samrådet af med en konstatering af, at det vil føre til endnu mere usikkerhed, hvis regeringen fremlægger et udspil, før det er forhandlet på plads med forligskredsen bag energiforliget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00