Som borgmester vil Line Barfod demokratisere boligmarkedet og arbejde hen over midten

INTERVIEW: Klimakampen og flere billige boliger er det vigtigste for Line Barfod, der har vundet afstemningen om at blive Enhedslistens spidskandidat i København. Hun efterspørger større handlerum for kommunerne på særligt boligpolitikken.

Line Barfod (EL) sad i Folketinget 2001-2011. Nu skal hun være Enhedslistens spidskandidat i København til kommunalvalget i november.
Line Barfod (EL) sad i Folketinget 2001-2011. Nu skal hun være Enhedslistens spidskandidat i København til kommunalvalget i november.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Line Barfod (EL) er klar til at gøre comeback i politik.

Den tidligere folketingspolitiker stoppede for 10 år siden ved valget i 2011, men blev onsdag udnævnt som vinder af urafstemningen og står derfor til at blive Enhedslistens spidskandidat i København ved kommunalvalget 16. november.

Barfod er motiveret af, hvad hun betegner som et opbrud i københavnsk politik med blandt andet Frank Jensens afgang og Alternativets tilsyneladende kollaps. Barfod ser muligheder for mere samarbejde og nye konstellationer mellem partierne. Hun fremhæver også, at Konservative har talt for mere handling på det grønne område.

”Enhedslisten laver på Rådhuset jævnligt forlig hen over midten, også nogle gange udenom Socialdemokratiet. Det ser vi senest med ønsket om at indføre doughnut-modellen (som behandles i Borgerrepræsentationen torsdag aften, red.),” siger Line Barfod. 

Fakta

Blå bog

Line Barfod er 56 gammel og født i København.

Uddannet jurist i 1992 fra Københavns Universitet og arbejder i dag som advokat og partner hos Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod.

Valgt til Folketinget 2001-2011, hvor hun blandt andet var kommunalordfører og gruppeformand for Enhedslisten.

Bestyrelsesposter:
 - Medlem af DRs bestyrelse fra 2015
 - Medlem af regeringens Rådet for Samfundsansvar og Vækst 2016-17
 - Medlem af regeringens Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder 2014-15
 - Medlem af bestyrelsen for Kofoeds Skole 2015-
 - Medlem af bestyrelsen for Danwatch 2014 –
 - Medlem af bestyrelsen for Det Lille Teater 2007 -

Og det er en linje, du vil fortsætte?

”Ja, i den grad.”

Det er set før, at når tiden nærmer sig, kan den folkelige modstand lykkes med at stoppe store prestigeprojekter. 

Line Barfod (EL)
Spidskandidat i København

I det hele taget virker hun motiveret for at få ting til at ske, hvad der også ligger til grund for, at den 56-årige advokat nu kaster sig over lokalpolitikken.

”I kommunen kan man få ting igennem hurtigt. Jeg har prøvet at sidde i Folketinget, og det er selvfølgelig en spændende og vigtig opgave, men der kan gå mange år, fra man første gang rejser et problem, til det bliver gennemført i virkeligheden,” siger Barfod.

Drømmer om to borgmesterposter
Som det vigtigste politiske emne nævner Line Barfod klimaet. Af konkrete tiltag ønsker hun flere solceller på byens tage, energirenovering, nedbringe omfanget af bil- og lastbiltransporten betragteligt og få resten over på el- og delebiler. Endelig fremhæver hun kommunens indkøbspolitik som et redskab til at sikre mere bæredygtigt forbrug.

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00