Spænding om EU-topjob til det sidste

FORMANDSKAMP: Det er endnu uklart, hvor mange topposter der vil blive besat i Bruxelles i dag, når EU’s chefer samles for måske at pege på en ny udenrigschef og en ny formand for Det Europæiske Råd.

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, har ligget i intenst telefondiplomati med EU-cheferne for at finde sin egen afløser. Men det har vist sig at være meget svært.
Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, har ligget i intenst telefondiplomati med EU-cheferne for at finde sin egen afløser. Men det har vist sig at være meget svært. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Feltet er usædvanligt åbent. Det er den besked, man hører alle steder i Bruxelles, forud for et topmøde onsdag aften, der skal sætte navn på én eller flere af de EU-job, som skal besættes inden for den nærmeste tid.

Det er således endnu ikke givet, at der overhovedet bliver sat ansigt på den stilling som formand for Det Europæiske Råd, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu i månedsvis har afvist at være interesseret i.

Den kan blive ved med at være ubesat til langt ud på efteråret, hvis det ikke lykkes de stærkt splittede EU-lande at blive enige om en kandidat.

Brik til ny Kommission
Mest presserende er det at finde efterfølgeren for chefen for EU's udenrigstjeneste, Catherine Ashton, fordi den udvalgte såkaldt højtstående repræsentant også får titel af viceformand i EU-Kommissionen.

For at den nys valgte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kan sætte sit hold af kommissærer fra alle EU-lande, er det nødvendigt for ham at vide, hvem der får tjansen som udenrigschef.

Det haster, fordi de nye kommissærer først skal bestå en overhøring i Europa-Parlamentet og en godkendelse fra de folkevalgtes side, hvilket gerne skulle påbegyndes, så snart EU-maskineriet starter op igen efter ferien i september.

Italiensk favorit
I spidsen for feltet ligger den nye italienske udenrigsminister Federica Mogherini, som dog møder modstand fra særligt de baltiske lande og Polen, der mener, at Italien er alt for venligt stemt over for Rusland på et tidspunkt, hvor Unionens forhold til den store nabo i øst er under et voldsomt pres oven på landets annektering af Krim-halvøen.

Italien har store økonomiske interesser i Rusland og har modsat sig at skærpe EU-sanktioner mod russerne oven på udviklingen i blandt andet det østlige Ukraine.

Italienerne insisterer på, at Mogherini er den rette til posten, og den italienske regering har signaleret, at den er villig til at presse en afstemning igennem det ellers stærkt konsensusorienterede Europæiske Råd for at få hende godkendt.

Ny Mr. Euro?
Ud over de to job som henholdsvis udenrigschef og formand for Det Europæiske Råd kan det også komme på tale at udnævne den næste formand for Eurogruppen. Her på falderebet er det stadig usikkert, om det kommer til at ske, og i givet fald hvad jobbet præcis kommer til at indeholde.

Lige nu hentes formanden for Eurogruppen i kredsen af finansministrene blandt de lande, der er medlem af den fælles mønt. Det har været på tale at opgradere den rolle til et fuldtidsjob. Men om det kommer til at ske, og om det i så tilfælde bliver allerede onsdag aften, er stadig uklart.

Flere nye navne
Den siddende formand for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, der har haft det utaknemmelige job at finde frem til sin egen efterfølger og de øvrige kandidater, har til sidste minut ligget i intenst telefondiplomati for at forsøge at finde enighed om én eller flere af posterne.

Men helt til det sidste pibler det stadig frem med mulige navne, som måske kan udgøre spiselige kompromiskandidater for EU-cheferne.

Dermed kan det sagtens være, at historien gentager sig fra det topmøde i 2009, hvor han og udenrigschef Catherine Ashton selv blev udpeget. Ingen af de to var kendt i den bredere offentlighed. Deres udnævnelse var en stor overraskelse for de fleste - også for dem selv.

Det kan dog også være, at de 28 stats- og regeringschefer fortsætter med at være så uenige, at de bliver nødt til at udskyde hele eller dele af pakken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Herman Van Rompuy

Fhv. formand for Det Europæiske Råd (Christen-Democratisch en Vlaams, Belgien)
master i anvendt økonomi (K.U. Leuven 1971)

0:000:00