Spareplan kan skubbe politikernes sommerferie

UDSKUDT: Genopretningsplanen vil sandsynligvis betyde en kortere sommerferie i Folketinget. Socialdemokraterne forlanger grundig lovbehandling.
Regeringens genopretningspakke kommer angiveligt til at skyde Folketingets ferie.
Regeringens genopretningspakke kommer angiveligt til at skyde Folketingets ferie. Foto: ft.dk
Kristian Aaskov Nielsen

Vi har betinget os for at være med på en dispensation, at vi kan få en ordentlig behandling mellem første- og andenbehandlingen.

Carsten Hansen
Gruppeformand, Socialdemokraterne
Grundlovsdag er normalt lig med sommerferie i Folketinget. Men regeringens genopretningsplan kan muligvis forlænge folketingsåret, fordi Socialdemokraterne sætter hælene i for en lynbehandling. Dermed er sommerferie ved grundlovsdag urealistisk.

"Vi kan godt nå det inden sommerferien, men det kommer til at kræve, at vi udskyder tidspunktet for, hvornår vi holder sommerferie. Som vi vurderer det, så kommer det til at kræve mindst en uge eller to mere," siger gruppeformand Carsten Hansen (S).

De seks lovforslag, som bliver fremsat i kølvandet på genopretningsplanen, vil blive førstebehandlet på mandag den 31. maj. Herefter vil der blive afholdt et møde i Udvalget for Forretningsorden tirsdag eller onsdag, hvor datoerne for anden- og tredjebehandlingen skal findes. Først her bliver der endelig klarhed over, hvornår Folketinget går på sommerferie.

S støtter hurtigere sagsgang
Ifølge Folketingets Forretningsorden skal en tredjebehandling tidligst finde sted 30 dage efter fremsættelsen. Men med tre fjerdedele af Folketingets stemmer kan man dog dispensere fra denne regel. Socialdemokraterne vil gerne gå med til en dispensation, men kun på betingelse af en grundig lovbehandling.

"Vi har betinget os for at være med på en dispensation, at vi kan få en ordentlig behandling mellem første- og andenbehandlingen. Til gengæld vil vi have tid til deputationer, ministre i samråd, tekniske forklaringer, høringssvar og så videre. Hvor lang tid det tager, må vi se på, når lovforslagene er kommet," siger Carsten Hansen.

Skal den grundigere lovbehandling nås, vil det betyde, at de ikke når vedtagelsen inden Folketingets sidste arbejdsdag den 4. juni.

Venstre: Det er sket før
Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), har endnu ikke noget klart svar på, hvordan lovbehandlingen skal nås inden grundlovsdag. Han peger dog på, at det også tidligere er lykkedes at behandle omfattende pakker hurtigt.

"Da man i 1998 lavede indgrebet i storkonflikten, skete det på 36 timer. Så vi er vant til, at komplicerede ting kan ske hurtigt. Spørgsmålet er, hvor meget pres vi skal lægge på os selv i disse sager. Det vil vi vurdere, når vi har haft førstebehandlingen," siger Kristian Jensen.

Men hvorvidt det betyder, at grundlovsdag stadig er lig med sommerferie, er han mere vævende omkring.

"Jeg kan ikke sige noget om endnu. Vi afventer førstebehandlingen, inden vi træffer beslutningen om det. Der skal være en grundig og seriøs behandling af lovforslagene, og så vil vi vurdere, om det er muligt med den tid, der er til rådighed," siger Kristian Jensen.
Dokumentation
Uddrag fra Folketingets forretningsorden

§ 13
Stk. 1. 3. behandling må ikke finde sted før 30 dage efter fremsættelsen og før 2 dage efter, at 2. behandling er afsluttet (jf. i øvrigt § 8 a, stk. 2 og 3), og 2/5 af Folketingets medlemmer kan over for formanden begære, at 3. behandling tidligst finder sted 12 søgnedage efter forslagets vedtagelse ved 2. behandling. Begæringen skal være skriftlig og underskrevet af de deltagende medlemmer. Udsættelse kan dog ikke finde sted, for så vidt angår forslag til finanslove, tillægsbevillingslove, midlertidige bevillingslove, statslånslove, love om meddelelse af indfødsret, love om ekspropriation, love om indirekte skatter samt i påtrængende tilfælde forslag til love, hvis ikrafttræden ikke kan udsættes af hensyn til lovens formål (grl. § 41).

§ 42
I særdeles påtrængende tilfælde kan der på forslag af formanden eller efter et skriftligt indgivet forslag af 17 medlemmer afviges fra forretningsordenens regler, for så vidt de ikke beror på grundlovsbestemmelser eller andre lovbestemmelser, når ¾ af de stemmende tilslutter sig forslaget, jf. § 33, stk. 1, 2. pkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00