Spionanholdelse af tre tyskere får den maritime sektor til at holde ekstra skarpt udkig

Et ægtepar fra Düsseldorf samt en tredje mand er anholdt i en sag om kinesisk spionage, der ifølge tyske anklagemyndigheder omfatter den nyeste teknologi inden for dele til store skibsmotorer.

En af de anholdte ankommer ved retten i Karlsruhe mandag morgen. 
En af de anholdte ankommer ved retten i Karlsruhe mandag morgen. Foto: Rene Priebe/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Den maritime sektor holder et vågent øje, efter tre tyskere tidligt mandag morgen er blevet anholdt for at spionere for Kina.

"Det skærper naturligvis vores opmærksomhed. Vores virksomheder er ret stærke på knowhow, og som vi også ved fra PET og FE's rapporter, er maritim teknologi er et udsat område," siger Jenny N. Braat, administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Maritime.

"Her er Kina et af de lande, vi er særligt opmærksom på, både når det gælder sikkerhed generelt, men også industrispionage," siger Jenny N. Braat.

Danske Rederier stiller ikke op til interview ved Altingets henvendelse, men har i stedet sendt skriftlige svar.

"Eksemplerne fra Tyskland viser jo med al tydelighed, at truslen om spionage fra fremmede magter er reel," lyder det fra Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed.

Uden at jeg behøver at nævne navne, så har vi set eksempler på, at vi pludselig har set vores produkter steder, hvor de ikke burde have været.

Jenny N. Braat
Direktør, Danske Maritime
Tyske myndigheder offentliggjorde mandag, at et ægtepar fra Düsseldorf samt en mand fra byen Bad Homborg er anholdt i en sag om kinesisk spionage.

Ifølge anklagemyndigheden er de blandt andet blevet hyret til at indhente efterretninger om "det nyeste nye inden inden for maskindele til store skibsmotorer, der også er afgørende for driften af kraftige skibsmotorer, eksempelvis i krigsskibe."

Det er ifølge anklagemyndigheden sket, ved at den nu anholdte Thomas R. – som agent for den kinesiske efterretningstjeneste MSS – har hyret ægteparrets firma til at indsamle viden om blandt andet maskindele som en del af en aftale med et universitet.

"Projektet var finansieret af kinesiske statslige myndigheder. På anholdelsestidspunktet var de anklagede i gang med yderligere forhandlinger om forskningsprojekter, der kunne støtte særligt Kinas flådemagt," lyder det.

Altinget logoMaritim
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget maritim kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00