Staten taber sag om familiesammenføring ved Menneskerettighedsdomstolen

Menneskerettighedsdomstolen har afgjort, at dansk regel om tre års ventetid for familiesammenføring er en krænkelse.

Den daværende V-regering erkendte i 2016, at treårsreglen for familiesammenføring indebar "en vis risiko" for, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ville underkende Danmark.
Den daværende V-regering erkendte i 2016, at treårsreglen for familiesammenføring indebar "en vis risiko" for, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ville underkende Danmark.Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afgjort, at den danske stat har krænket menneskerettighederne i en sag om familiesammenføring. Det skriver Jyllands-Posten og Politiken.

Sagen var anlagt af en syrisk flygtning, en mand født i 1959, der rejste ind i Danmark i april 2015 og fik såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus. Han søgte få måneder efter ankomsten om familiesammenføring for at få sin hustru til Danmark, men han fik en afvisning med henvisning til treårsreglen, der først tillader personer med midlertidig beskyttelsesstatus ret til at hente familien til Danmark efter tre års ophold.

En næsten enig domstol – 16 dommere stemte for, og én stemte imod – har afgjort, at treårsreglen er en krænkelse af menneskerettighederne. Domstolen har ifølge Jyllands-Posten lagt vægt på den manglende individuelle vurdering af flygtningens sag. De danske myndigheder har ifølge domstolen ikke fundet "en fair balance mellem flygtningens individuelle behov og landets økonomiske situation".

Afgørelsen fra Menneskerettighedsdomstol vækker ifølge Jyllands-Posten opsigt på Christiansborg. Udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF) mener, at tiden er inde til, at Danmark gør op nogle af de konventioner, der er på flygtningeområdet, mens retsordfører Kristian Hegaard (R) opfordrer Folketinget til at ændre treårsreglen og sørge for, at "den bliver bragt i overensstemmelse med menneskerettighederne".

Loven blev vedtaget i januar 2016, hvor den daværende V-regering erkendte, at treårsreglen indebar "en vis risiko" for, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ville underkende Danmark.

Daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) sagde, at regeringen ikke ville lægge et forslag frem, hvis den ikke mente, at forslaget holdt sig inden for konventionerne. "Vi er jo stadigvæk godt klar over, at vi bevæger os hen til kanten," sagde hun fra Folketingets talerstol.

Den danske stat skal betale den syriske flygtning omkring 74.000 kroner i erstatning. Den syriske flygtning blev i september 2018 familiesammenført med sin hustru, som han stadig bor sammen med i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00