Embedsmænd får hård kritik i statsløsesag

KRITIK: Ifølge Statsløsekommissionen har Danmark fra 1991 til 2010 klart handlet i strid med internationale konventioner over for statsløse. To embedsmænd i Integrationsministeriet får hård kritik.

Justitsminister Søren Pind mener ikke, at der er grundlag for at stille Birthe Rønn Hornbech til ansvar i statsløsesagen. 
Justitsminister Søren Pind mener ikke, at der er grundlag for at stille Birthe Rønn Hornbech til ansvar i statsløsesagen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fra 1991 til 2010 har Danmark handlet i strid med internationale konventioner over for statsløse. Sådan lyder konklusionen fra Statsløsekommissionen, der mandag har afleveret sin beretning til justitsminister Søren Pind (V). 

Perioden er delt op i to, fra 1991 til 2007 og fra 2008 til 2010. Indtil 2007 lyder kommissionens vurdering, at det var uagtsomme tjenesteforseelser, som lå til grund for afslagene om statsborgerskab til de statsløse. Fra 2008 til 2010 derimod lyder vurderingen, at to embedsmænd i det daværende Integrationsministerium har begået forseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at de kan drages til ansvar. De to embedsmænd er henholdsvis tidligere departementschef og nuværende kommitteret Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding.

"Kommissionen har afdækket, at der i perioden fra 1991 til 2010 er blevet begået en række fejl ved behandlingen af ansøgninger om statsborgerskab til statsløse personer født i Danmark. Der er nu foretaget en meget grundig gennemgang af sagen, og vi har fået en omfangsrig beretning, som giver indblik i hele forløbet," siger justitsminister Søren Pind (V). 

Daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) trådte 8. marts 2011 tilbage, da det kom frem, at Integrationsministeriet i årevis havde brudt to FN-konventioner om statsløses rettigheder. Det var sket, selv om myndighederne kendte til konventionerne, der giver unge statsløse ret til dansk statsborgerskab på særligt lempelige vilkår.

Rønn Hornbech fik ikke nok rådgivning
Ifølge Statsløsekommissionen havde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) pligt til at orientere Folketinget om, at statsløse født i Danmark ikke blev optaget på lovforslaget om indfødsret, selv om de efter konventionerne havde ret til det. Birthe Rønn Hornbech har tidligere erkendt, at hun allerede i efteråret 2008 personligt hørte om problemerne. Først i januar 2010 informerer hun Folketinget og retter fejlene.

Men selv om Birthe Rønn Hornbech havde pligt til at orientere Folketinget, vurderer kommissionen samtidig, at hun ikke modtog tilstrækkelig rådgivning fra sine embedsmænd. Justitsminister Søren Pind mener ikke, at der er grundlag for at stille daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til ansvar. 

"Kommissionen har ikke taget stilling til spørgsmålet om ministeransvar, da det som bekendt er Folketinget, der tager stilling til, om der skal rejses sag herom. Men efter min vurdering er der ikke noget grundlag i beretningen for at gøre et ansvar gældende over for Birthe Rønn Hornbech," siger han. 

De to embedsmænd, som Statsløsekommissionen vurderer, kan drages til ansvar i sagen, fritages nu for tjeneste, fortæller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

"Mit ministerium og Finansministeriet vil nu håndtere det videre disciplinære forløb i forhold til disse embedsmænd, der indtil videre fritages fra tjeneste. Da der er tale om personalesager, finder jeg det rigtigst ikke at udtale mig nærmere om det videre forløb på nuværende tidspunkt," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00