Statsminister-podcast: Berntsen var to stemmer fra at få en grundlovsændring i hus

PODCAST: Det var kun to stemmer i Landstinget der gjorde, at Klaus Berntsen ikke fik en grundlovsændring tilføjet til CV’et. Hør om den episode og også om konseilspræsidenten Holstein-Ledreborg i denne udgave af Danske Statsministre.

Klik her og abonner på Danske Statsministre i iTunes. Find os på PodBean her

Klaus Berntsen fremsatte i 1912 en lov om en ændring af grundloven, hvor den privilegerede valgret til Landstinget skulle ophæves.

Men først i 1915 blev grundlovsændringen endeligt vedtaget under Zahle som konseilspræsident, og dermed gik Berntsen formentlig glip af en større plads i historiebøgerne.

Med afstemningsresultatet 33 mod 31 i Landstinget blev den privilegerede valgret stående nogle år endnu. Den ret sikrede dem, der bidrog mere til statskassen - i form af eksempelvis at betale jordskatter - større indflydelse ved valg.

Holstein-Ledreborg sad på posten som konseilspræsident inden Berntsen, og fælles for dem begge var arbejdet med forsvarsordninger, ligesom de begge mærkede I.C. Christensens store magt i Venstre.

Klik her og abonner på Danske Statsministre i iTunes. Find os på PodBean her

Forrige artikel Otte podcast fra Altinget, der er værd at lytte til i ferien Otte podcast fra Altinget, der er værd at lytte til i ferien Næste artikel Dagens podcast: Den perfekte vej til succes findes ikke Dagens podcast: Den perfekte vej til succes findes ikke
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.