Statsminister-podcast: Ideologen Madsen-Mygdal førte en liberalistisk politik, der blev kaldt ’satanisk’ af modstanderne

PODCAST: Venstre-statsministeren Madsen-Mygdal er manden bag nutidens Landbrug & Fødevarer og en stærk ideolog. Han forsøgte blandt andet at skære 20 procent af statens udgifter, men mistede i sidste ende støttepartiernes opbakning i sin et-partiregering.

Foto: Ritzau Scanpix

Abonner i iTunes | PodBean

Thomas Madsen-Mygdal overtog posten som landets statsminister efter Thorvald Staunings første statsministerperiode.

Fra december 1926 til april 1929 sad Madsen-Mygdal med det øverste ansvar i landet.

Oprindeligt kom han fra en radikal familie og var også selv medlem af Radikale, indtil han i 1920 blev valgt til Folketinget som Venstre-mand.

Med en baggrund som landmand i Sønderjylland oprettede han inden sin statsminister-tid interesseorganisationen Landbrugsrådet, der stadig eksisterer i dag - blot under navnet Landbrug & Fødevarer.

Han ledte landet ud fra sin stærke ideologiske overbevisning, og skar eksempelvis i ydelserne til de fattigste, hvilket førte til store protester i landet og fik en socialdemokratisk modstander til at kalde hans politik for satanisk.

Hans dannede en et-partisregering med Konservative som støtteparti og bekræftede reglen om, at etpartiregeringer ofte har det svært.

I sidste ende smuldrede opbakningen, da særligt Konservative var opsatte på at styrke militæret i forbindelse med nazismens fremmarch i Tyskland, hvilket stred mod Madsen-Mygdals politik.

I samme periode fandt Radikale og Socialdemokratiet i stigende grad fælles interesser og lagde fundamentet for den regering, som senere skulle overtage efter Madsen-Mygdal, og hvor Stauning endte med at sidde på statsministerposten i 13 år i træk.

Abonner i iTunes | PodBean


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00