Statsminister-podcast: Lige inden krigen nedrustede Stauning militæret for at få råd til Kanslergadeforliget

PODCAST: Kanslergadeforliget står tilbage som et svendestykke for Staunings periode. For at få råd til den aftale blev militæret samtidig nedrustet, og det havde stor betydning for Danmarks modstand mod tyskerne.

Abonner i iTunes | PodBean

Da Thorvald Stauning kom til som statsminister i sin anden periode i 1929, sad han på posten indtil sin død i 1942.

Han overtog et Danmark med høj arbejdsløshed og dårlig konkurrenceevne, og det skulle Kanslergadeforliget ændre på.

Samtidig med indgåelsen af forliget kom Hitler til magten i Tyskland, og derfor havde det stor betydning for Danmark, at man blandt andet fandt penge til Kanslergadeforliget ved at spare på militæret.

Stauning forsøgte sig derudover med et afsluttende svendestykke i 1939, men ændringen faldt til jorden, da kun 44,5 procent stemmeberettigede af de nødvendige 45 procent stemte ja. Stauning overvejede derefter at trække sig fra posten som statsminister, men blev blandt andet på grund af den stigende uro i Europa.

Lyt til anden del af udsendelserne om Thorvald Staunings tid som statsminister i landet, og bliv også klogere på, hvor Staunings valgslogan − Stauning eller kaos − egentlig kom fra.

Abonner i iTunes | PodBean

Forrige artikel Podcast: Sådan står partierne seks måneder efter valget Podcast: Sådan står partierne seks måneder efter valget Næste artikel Podcast: Utålmodigheden stiger til forhandlingerne om klimaloven Podcast: Utålmodigheden stiger til forhandlingerne om klimaloven