Kommentar af 
Johanne Dalgaard

Statsministerens sang om den moralske arbejdspligt får mig til at isne af modvilje

Det planter en isnende – nærmest fysisk – modvilje over for Mette Frederiksen og hendes projekt i mig, hver gang jeg hører hende udbrede sig om vigtigheden af at "stå op og gå på arbejde", skriver Johanne Dalgaard.

Systemet fejler ikke en skid og hensynet til systemet skal altid komme først, er hvad jeg hører, når socialdemokrater taler om arbejdet som moralsk forpligtelse, skriver Johanne Dalgaard.
Systemet fejler ikke en skid og hensynet til systemet skal altid komme først, er hvad jeg hører, når socialdemokrater taler om arbejdet som moralsk forpligtelse, skriver Johanne Dalgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Johanne Dalgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet."

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) tilbage i september under præsentationen af regeringens reformudspil "Danmark kan mere I". Hun fortsatte: "Det er ved at snige sig ind i vores samfund, at det er okay for nogle grupper ikke at gå på arbejde. Det skal vi have aflivet."

Et ekko af disse budskaber lød i denne uge under en udveksling mellem statsministeren og Frie Grønnes leder, Sikandar Siddique, under spørgetime i Folketingssalen, hvor statsministeren med forargelse i stemmen causerede over, "hvordan man kan kalde sig venstrefløj og være ligeglad med, om folk har et arbejde?".

Her står den fremmeste repræsentant for den herskende klasse med sin akademikeruddannelse og belærer i et salvelsesfuldt toneleje den jævne borger om pligten til arbejde

Johanne Dalgaard

Siddique replicerede, at man i Frie Grønne dyrker "det meningsfulde liv, ikke arbejderismen".

At arbejde ikke nødvendigvis er noget, der er lystbetonet, vil de fleste nok kunne nikke genkendende til. Det er som sådan en helt banal indsigt: Det er ofte kedeligt og slidsomt at gå på arbejde. De fleste mennesker står ikke op før solopgang hver dag i vinterhalvåret og tænker: "Sikke en fest det bliver at komme på arbejde".

De fleste mennesker arbejder, fordi de skal tjene penge til livets underhold. Man arbejder for at leve, man lever ikke for at arbejde.

Implicit i budskabet fra statsministeren er det, at man har en moralsk forpligtelse til at gå på arbejde. En pligt over for samfundsfællesskabet til at bidrage – at yde efter evne.

Jeg sympatiserer grundlæggende med idéen om, at vi er forpligtet over for hinanden i det her samfund. Alligevel planter det en isnende – nærmest fysisk – modvilje over for Frederiksen og hendes projekt i mig, hver gang jeg hører hende udbrede sig om vigtigheden af at "stå op og gå på arbejde".

Det har åbenlyst noget at gøre med afsenderposition kontra målgruppe. Her står den fremmeste repræsentant for den herskende klasse med sin akademikeruddannelse, sine dyre mursten i Nordsjælland og sin, må man formode, i høj grad lystbetonede karriere i politik, og belærer i et salvelsesfuldt toneleje den jævne borger om pligten til arbejde.

Læs også

Her står lederen af en regering, der sidder med hænderne solidt plantet i skødet og lader stå til, mens boligpriserne stiger til astronomiske højder og skattefri gevinster strømmer ned i lommerne på folk, hvis eneste bedrift er at have købt en bolig på et fordelagtigt tidspunkt.

Her står hun og vil foredrage for den jævne borger om nødvendigheden af at arbejde, så man kan understøtte sig selv og holde samfundshjulene i gang. Men det er ikke engang bare hykleriet, der får det til at isne af modvilje i mig.

Mere grundlæggende har det noget at gøre med den underliggende præmis hos statsministeren om, at alle har pligt til ikke bare at bidrage, men at bidrage med at oppebære netop det eksisterende system. At systemet ikke kan tænkes om eller tænkes bedre.

At man hverken kan eller bør overveje andre måder at organisere samfundet på end denne til ukendelighed muterede udgave af velfærdsstaten, som Socialdemokratiet og alle de andre socialdemokratier i Folketinget har skænket danskerne i nådegave.

Folk skal bare stå tidligt op, æde deres leverpostej, passe deres røvsyge job og i øvrigt være taknemmelige

Johanne Dalgaard

Systemet fejler ikke en skid og hensynet til systemet skal altid komme først, er hvad jeg hører, når socialdemokrater taler om arbejdet som moralsk forpligtelse og som grundstenen i det gode liv.

Folk skal bare stå tidligt op, æde deres leverpostej, passe deres røvsyge job og i øvrigt være taknemmelige.

Det er let at grine af Sikandar Siddique. At affeje Frie Grønnes tale om "det meningsfulde liv" som virkelighedsfjern utopisme, der ikke hjælper virkelige borgere med deres konkrete problemer i tilværelsen.

Men der er også noget hjerteskærende sørgeligt over at leve i en politisk virkelighed, hvor det blotte forsøg på reelt at tænke ud over det allerede-eksisterende system bliver opfattet som noget politisk suspekt – noget nærmest moralsk anstødeligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)









0:000:00