Statsrevisorer kritiserer manglende styring af brigadeopbygning

Forsvarsministeriet har kun i begrænset omfang fulgt op på økonomi og fremdrift i opbygningen af Forsvarets nye brigade, vurderer Rigsrevisionen. Det møder hård kritik fra statsrevisorerne.

Foto: Peter Timo Staggmeier / Flyvevåbnets Fototjeneste.
Andreas Krog

Forsvarsministeriet ved reelt ikke om mere end fire milliarder kroner til opbygning af Forsvarets nye brigade er anvendt, eller om midlerne rækker til hele projektet. Det konkluderer Rigsrevisionen i en stor undersøgelse af projektet med at opbygge en ny 4.000 mand stor brigade til Hæren.

Rigsrevisionen vurderer, at Forsvarsministeriet ikke har sikret en effektiv styring af projektet, som der blev afsat 4,4 milliarder kroner til i forsvarsforliget 2018 – 2023. Opbygningen af brigaden er det største initiativ i forsvarsforliget, og Forsvaret skal ifølge forliget råde over brigaden i 2024.

Det kommer den ikke til.

Seks ud af syv initiativer er forsinket

Opbygningen af brigaden består af syv initiativer, og Forsvarsministeriet oplyste i et kasseeftersyn fra september 2022, at seks ud af de syv initiativer under brigaden er forsinket, og at ministeriet derfor ikke forventer at kunne råde over en indsættelsesbar brigade i 2024.

Forløbet med brigadeopbygningen, som Rigsrevisionen altså har kigget efter i sømmene, møder hård kritik fra statsrevisorerne, der har behandlet rigsrevisionens undersøgelse på et møde mandag.

Læs også

”Statsrevisorerne ser med stor alvor og bekymring på, at Forsvarsministeriet ikke har levet op til forsvarsforliget 2018-2023, idet ministeriet ikke vil råde over en indsættelsesbar brigade i 2024. Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at Forsvarsministeriet ikke har tilrettelagt en effektiv styring af opbygningen af brigaden og kun i begrænset omfang har fulgt op på økonomi og fremdrift,” fremgår det af en skriftlig udtalelse fra Statsrevisorerne.

De seks statsrevisorer uddyber deres kritik på et pressemøde klokken 14 mandag eftermiddag.

Nye og eksisterende kapaciteter

Brigaden skal kunne opstilles og indsættes nationalt eller internationalt, enten som en samlet brigade eller i mindre enheder, og i Danmarks tilfælde inden for 180 dage.

Brigaden skal opbygges med udgangspunkt i Hærens eksisterende 1. brigade. Opbygningen består derfor både af anskaffelse af nye kapaciteter, for eksempel panserværnsmissiler, og af opretholdelse af eksisterende kapaciteter, for eksempel opgradering af eksisterende kampvogne.

Der skal også uddannes flere soldater og bygges nye bygninger til opbevaring af de nye kapaciteter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00