Statsrevisorer kritiserer sjusk med milliardtilskud til kommuner

REFUSION: Beskæftigelsesministeriet, Børne- og Socialministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet kritiseres for manglende tilsyn med refusion til kommunerne. Stikprøve viser fejl i 28 procent af sagerne. Kommunerne kan dermed uberettiget have modtaget tilskud fra staten.

Kommuner og tre ministerier får en løftet pegefinger af Peder Larsen (SF) og de øvrige statsrevisorer, fordi der sjuskes for meget med refusion for kommunernes udgifter.
Kommuner og tre ministerier får en løftet pegefinger af Peder Larsen (SF) og de øvrige statsrevisorer, fordi der sjuskes for meget med refusion for kommunernes udgifter.Foto: /ritzau/Nils Meilvang
Søren Elkrog Friis

Der er alt for mange fejl og tilfældigheder i administrationen af de mange milliarder kroner, som staten hvert år betaler i refusion til kommuner på velfærdsområdet.

Det fremgår af en ny rapport fra Rigsrevisionen, som har undersøgt de tre ministerier, der fører tilsyn med de områder, hvor kommunerne kan anmode staten om refusion for deres udgifter.

Det drejer sig om Beskæftigelsesministeriet, Børne- og Socialministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet, som nu får kritik af Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at de tre ministerier ikke fører et tilsyn, som sikrer, at ministeriernes del af statsregnskabet på refusionsområdet er korrekt. Samtidig kritiseres kommunerne for et højt fejlniveau i behandlingen af sager, hvor de modtager refusion fra staten.

Kommunerne har således i flere tilfælde fået dækket deres udgifter af staten, selv om de ikke har været berettiget til det, konkluderer Statsrevisorerne.

16,5 milliarder brugt på refusion i 2017
I 2016 blev der udbetalt 15,4 milliarder kroner i refusion til kommunerne i det såkaldt klassiske refusionssystem, og i 2017 er der på finansloven budgetteret med en udgift til refusion på 16,5 milliarder kroner.

I forbindelse med undersøgelsen har Rigsrevisionen udført en stikprøve blandt 170 sager fordelt ud over de tre ministerområder. 47 sager - svarende til 28 procent - lever ikke op til betingelserne for, at kommunerne kan få refusion for deres udgifter.

Stikprøven viser, at det især drejer sig om manglende dokumentation for væsentlige skridt i sagsbehandlingen. Rigsrevisionen understreger dog, at det ikke er dokumenteret, om manglerne i sagsbehandlingen betyder, at kommunerne kan have modtaget for meget i refusion.

Troels Lund vil forbedre tilsyn
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at der er behov for at forbedre ministeriernes tilsyn på de områder, hvor kommunerne søger om statslig refusion.

"Det tager jeg naturligvis til efterretning, fordi der skal være kontrol med udbetalingen af statstilskud til kommunerne. Beskæftigelsesministeriet er også enig i, at der er behov for at skabe mere klare retningslinjer for den kommunale revision, der er en forudsætning for, at ministerier kan føre tilsyn," skriver han i et mailsvar til Altinget.

Troels Lund Poulsen oplyser, at Beskæftigelsesministeriet allerede har indledt et udviklingsarbejde med at modernisere og målrette den nuværende revisionsmodel, så den bliver mere enkel og styrker mulighederne for at føre kontrol.

Det arbejde ventes færdigt i løbet af året.

Mange fejl i sager om flygtninge
Ud af de 170 stikprøver hører de 70 sager til på Beskæftigelsesministeriets område. Her blev der fundet syv fejl i 35 sager om refusion for mentorudgifter ved ressourceforløb, mens der ikke blev fundet fejl i 35 sager om fleksjob med indtægtsreguleret tilskud.

Andelen af fejl er betydeligt højere på Børne-og Socialministeriets område. Her blev der konstateret fejl i 17 ud af 35 sager om refusion for hjælp til flygtninge.

Altinget har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra børne- og socialminister Mai Mercado (K). Ministeriet oplyser dog, at man er i gang med at udarbejde svar til statsrevisorerne, hvor der vil blive redegjort for, hvilke fremadrettede initiativer ministeriet vil tage for at følge op på anmærkningerne.

På Udlændinge- og Integrationsministeriets område blev der fundet fejl i 24 ud af 65 undersøgte sager.

Refusionssystemet drives af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) på vegne af de tre ministerier samt Bygnings- og Boligministeriet.

Altinget har forgæves forsøgt at indhente en kommentar til kritikken fra Kommunernes Landsforening (KL).

Dokumentation

Statsrevisorerne bemærker:

  • at Rigsrevisionens stikprøve viser, at der er fejl i 28 procent af sagerne på Beskæftigelsesministeriets, Børne- og Socialministeriets og Udlændinge- og Integrationsministeriets områder, idet sagerne ikke lever op til én eller flere af betingelserne for, at kommunerne kan modtage refusion for udgiften.
  • at ministerierne først får beretningerne fra de kommunale revisorer op mod 1 år efter, at personsagerne er revideret, og så sent, at ministerierne godkender deres regnskaber på et ikke-revideret grundlag.
  • at ministeriernes regnskabsbekendtgørelse bør forbedres, så den i højere grad stiller krav til de konklusioner, som revisor skal afgive, og giver ministerierne et bedre grundlag for at agere.
  • at 5 ud af 7 kommuner havde fejl i konteringen af ydelser på Børne- og Socialministeriets og Udlændinge- og Integrationsministeriets områder.
  • at Beskæftigelsesministeriet og Børne- og Socialministeriet siden 2011 kun har taget initiativ til 3 temarevisioner, som kan medvirke til at belyse områder, hvor der i tilsynet er identificeret problemer.
  • at ministerierne kun i begrænset omfang benytter resultaterne fra praksisundersøgelserne i tilsynet med kommunernes administration af områder med refusion.

Så alvorlig er kritikken
Statsrevisorerne har siden oktober 2007 benyttet sig af en 'karakterskala' ved udformningen af deres bemærkninger til beretningerne. Skalaen angiver kritikniveauet i bemærkningen.

I forhold til Rigsrevisionens beretning om tilsyn med refusion til kommunerne, betegner Statsrevisorerne både de tre ministeriers og kommunernes adfærd som "utilfredsstillende".

Positiv kritik

  • finder det meget/særdeles positivt
  • finder det positivt
  • finder det tilfredsstillende/er tilfredse med

Kritik under middel

  • finder det ikke helt tilfredsstillende

Middel kritik

  • finder det utilfredsstillende/er utilfredse med
  • påpeger/understreger/henstiller/forventer
  • beklager/finder det bekymrende/foruroligende

Skarp kritik

  • kritiserer/finder det kritisabelt/kritiserer skarpt/og indskærper
  • påtaler/påtaler skarpt

Skarpeste kritik

  • påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00