Statsrevisorerne vil alligevel undersøge Dong Energy

DONG: Statsrevisorerne har onsdag besluttet at anmode Rigsrevisionen om en undersøgelse af Dong Energy A/S.

Rigsrevisorerne har tidligere afvist at gå ind i sagen om Dong.
Rigsrevisorerne har tidligere afvist at gå ind i sagen om Dong.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix
Frederik Tillitz

Onsdag har Statsrevisorerne besluttet at anmode Rigsrevisionen om en undersøgelse af Dong Energy A/S.

Statsrevisorerne anmoder Rigsrevisionen om i et notat eller beretning at beskrive forberedelsen af aktiesalget i DONG, salget og den efterfølgende børsnotering.

Derudover vil revisorerne have undersøgt ledelsens og Finansministeriets rolle i forbindelse med værdiansættelsen og aktiesalget, udviklingen i DONGs gældsforhold og økonomi, udbytte siden aktiesalget til Goldman Sachs og til staten og statens ejerskabsrolle efter salget og børsnoteringen.

Desuden anmodes Rigsrevisionen om at beskrive ændringen i selskabskonstruktionen fra aktieselskab til børsnoteret aktieselskab og udviklingen i DONG Energy’s akties værdi i perioden fra børsnoteringen 9. juni 2016 og frem.

Statsrevisorerne har tidligere afvist at gå ind i sagen, men nye oplysninger fra mediet Føljeton, fik tirsdag formand for DF Kristian Thulesen Dahl og tidligere statsminister Poul Nyrup (S) til at gå ind i sagen og kræve en undersøgelse. 

”Netmediet Føljeton mener at vide, at Finansministeriet allerede før salget af Dong forudså, at selskabet kunne blive 50 milliarder kroner mere værd. En professor fra CBS undrer sig over hele forløbet af salget af Dong, herunder om Finansministeriet så ikke burde have fået en bedre pris i 2013! Hvad er det, vi ikke må få at vide?? Er det ikke på tide, at Rigsrevisionen undersøger sagen til bunds? ENIG?,” skrev formanden tirsdag på Facebook.

Hjort: Ser frem til resultaterne
Finansmister Claus Hjort Frederiksen (V) siger i en pressemeddelelse, at han har noteret sig, at undersøgelsen af DONG Energy, skal dække alt lige fra forberedelsen af kapitaludvidelsen og frem til og med det kommende årsregnskab for 2016.

"Jeg ser frem til resultatet af Rigsrevisionens arbejde, og vi vil selvfølgelig fra Finansministeriets side bidrage med de oplysninger, som Rigsrevisionen måtte ønske," siger han.

Han pointerer dog, at det er en sag, der allerede er belyst takket være mere end 200 besvarede spørgsmål fra Folketinget og en lang række samråd samt at Folketingets Finansudvalg har haft adgang til alle centrale dokumenter.

13 milliarders indskud

Folketingets Finansudvalg godkendte i januar 2014 en aftale om kapitalindskud i DONG Energy på omkring 13 milliarder kroner. Indskuddet kom blandt andet fra nye investorer ATP, PFA og Goldman Sachs.

I september 2015 besluttede et politisk flertal, at DONG Energy inden for 18 måneder skulle introduceres på fondsbørsen. Børsintroduktionen fandt sted 9. juni 2016.
 
Den danske stat ejer stadig 50,4 procent af DONG Energy.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00