Fire af fem lande i Norden har nu kvindelige statsministre

LEDERE: Socialdemokraten Sanna Marin bliver Finlands næste statsminister. Dermed vil alle lande i Norden undtagen Sverige have en kvindelig statsminister.

Sanna Marin bliver den fjerde kvindelige statminister i Norden. 
Sanna Marin bliver den fjerde kvindelige statminister i Norden. Foto: Zhang Cheng Xinhua/eyevine/Ritzau Scanpix
Johan Manell

Den blot 34-årige socialdemokrat Sanna Marin bliver Finlands nye statsminister.

Således vil samtlige nordiske lande undtagen Sverige have en kvindelig statsminister.

Finlands statsminister, Antti Rinne (S), trak sig i sidste uge, efter at koalitionspartneren, Centerpartiet, offentliggjorde, at man havde mistet tilliden til ham. Den politiske krise er opstået af en arbejdskonflikt i det finske postvæsen, Posti, hvor Antti Rinne blev kritiseret hårdt for sin håndtering af situationen.

Nu har de finske socialdemokrater valgt deres kandidat til Rinnes efterfølger. Det bliver 34-årige transport- og kommunikationsminister Sanna Marin. Hun blev tirsdag godkendt af det finske parlament, som Finlands nye statsminister.

Marin bliver derefter landets yngste statsminister nogen sinde. Den forrige rekord var Esko Aho (C), som var 36 år, da han blev premierminister i 1991. Den nye statsminister nøjes dog ikke med at være rekordindehaver i sit eget hjemland, hun er også den yngste premierminister i verden lige nu.

Sanna Marin bliver Finlands tredje kvindelige statsminister. Tidligere finske statsministre var Anneli Jäätteenmäki (2003) og Mari Kiviniemi (2010-2011).

De nordiske lande er domineret af kvinder
At Finland igen får en kvindelig premierminister betyder, at Sverige vil være det eneste nordiske land med en mandlig statsminister.

I Norge har Erna Solberg regeret siden 2013. I Island har Katrín Jakobsdóttir ledet regeringen siden 2017, og i Danmark blev Mette Frederiksen valgt i juni 2019.

Sanna Marin vil lede en regering, der ud over Socialdemokraterne består af Centerpartiet, Det Grønne Forbund, Venstreforbundet og Det Svenske Folkeparti. Alle fire koalitionspartier har kvindelige partiledere.

Et tweet fra den finske redaktør Tuomas Niskakangas fra avisen Helsingin Sanomat med billeder af de fem partiledere er gået verden rundt de seneste dage:

Tweetet fik blandt andet en kommentar med på vejen fra den forhenværende konservative finske statsminister Alex Stubb:

"Mit parti sidder ikke i regering, men jeg glæder mig over, at lederne af de fem regeringspartier er kvinder. Det viser, at Finland er et moderne og progressivt land. De fleste medlemmer af min regering var også kvinder. En dag vil køn ikke længere betyde noget i en regering. Indtil da: tommelfinger op for pionererne", skrev han.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet på Altingets søstermedie Altinget Sverige

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00