Stik imod anbefaling ønsker regeringen ny model for organdonation: "Det hedder Etisk Råd, ikke Etisk Beslutning"

Spørgsmålet om Etisk Råds rolle har været højaktuelt, siden regeringen foreslog at vende ordningen for organdonation på hovedet. Altinget spørger Socialdemokratiet og Moderaterne, hvorfor Etisk Råd har en eksistensberettigelse, når regeringen ikke følger rådets anbefalinger.

Etisk Råd skal blandt andet bruges til at gøre politikerne opmærksomme på de problemstillinger, der kan være ved etiske dilemmaer, siger Moderaternes Jeppe Søe.
Etisk Råd skal blandt andet bruges til at gøre politikerne opmærksomme på de problemstillinger, der kan være ved etiske dilemmaer, siger Moderaternes Jeppe Søe.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Selvom regeringstoppen i flere tilfælde er kommet med udmeldinger, der strider imod anbefalinger fra Etisk Råd, har samfundet stadig brug for rådet.

Sådan lyder det fra Flemming Møller Mortensen og Jeppe Søe fra henholdsvis Socialdemokratiet og Moderaterne.

Begge deres partiformænd har for nyligt foreslået at vende ordningen for organdonation på hovedet, så voksne danskere som udgangspunkt aktivt skal sige fra, hvis de ikke vil være organdonorer, selvom Etisk Råd i fjor anbefalede det modsatte.

"Det er det vigtigste råd overhovedet til at debattere og samtale om de ting, der er svære. Og efterfølgende give os nogle forskellige råd. Og ikke bare gøre det i konkluderende excelark-form, men nuanceret," siger Jeppe Søe. 

Hvorfor lytter regeringen så ikke til Etisk Råd?

"Det gør vi da sørme også. Det hedder Etisk Råd, ikke Etisk Beslutning. Etik er ikke sort og hvidt. Etik er en drøftelse frem og tilbage mellem forskellige mennesker, der har forskellige holdninger."

"De kommer så til sidst med et råd, der er meget mere nuanceret end det, pressen gør det til. Det er ikke en sort-hvid konklusion. Gudskelov er Etisk Råd ikke et diktaturråd," siger Jeppe Søe.

Udover at repræsentere to regeringspartier er Flemming Møller Mortensen og Jeppe Søe også formand og næstformand i Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, som har til opgave at følge rådets arbejde.

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00