Støjberg erkender fejl: Syv kan være udvist i strid med loven

SAMRÅD: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg erkender nu, at ministeriet burde have rettet ind efter menneskeretsdom. Arbejdspres og mangel på faste procedurer, lyder forklaringen.

"Jeg
er ikke i forløbet blevet bedt om at forholde mig til dommen i form
af forelæggelser eller lignende," siger Inger Støjberg (V) om sin egen rolle i sagen.
"Jeg er ikke i forløbet blevet bedt om at forholde mig til dommen i form af forelæggelser eller lignende," siger Inger Støjberg (V) om sin egen rolle i sagen.Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Kristine Korsgaard

Efter ugers heftig kritik af regeringen for ikke at reagere på en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, medgiver Inger Støjberg (V) nu, at der er begået fejl. Men at hun ikke selv har været vidende om det.

Hun oplyser ved et samråd torsdag, at 11 sager kan være berørt af dommen. Og at syv syge mennesker kan være blevet udvist til hjemlandet uden reelt at have adgang til nødvendig medicin.

”Sagt ligeud gik der for lang tid, før man blev opmærksom på dommen,” siger ministeren.

Støjberg: Jeg er ikke blevet bedt om at forholde mig til dommen
Om sin egen rolle siger Inger Støjberg, at hendes embedsfolk ikke har rejst sagen over for hende.

Når man kigger tilbage på det samlede forløb, er det sket i en periode med et ekstremt stort arbejdspres og på et tidspunkt, hvor der ikke var fastsat procedurer for, hvordan man følger med i det internationale område.

Inger Støjberg (V)
Udlændinge- og integrationsminister

”Jeg er ikke i forløbet blevet bedt om at forholde mig til dommen i form af forelæggelser eller lignende,” siger hun.

Der har dog siden foråret været kritik fra flere sider af, at ministeriet ikke har forholdt sig til dommen. Blandt andet har Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen stillet ministeren spørgsmål om sagen.

Inger Støjberg beretter også, at hun gennem sine embedsfolk ”blev gjort bekendt med en pressehenvendelse om dommen.”

Men at hendes fagkontor dengang meldte, at det endnu var for tidligt at sige noget om dommens betydning.

Læs også

Arbejdspres og mangel på faste procedurer
”Når man kigger tilbage på det samlede forløb, er det sket i en periode med et ekstremt stort arbejdspres og på et tidspunkt, hvor der ikke var fastsat procedurer for, hvordan man følger med i det internationale område,” lyder ministerens hovedforklaring på det, hun udlægger som ministeriets fejl.

Udlændinge- og integrationsministeriet har været mere end et år om at justere dansk praksis for, hvornår alvorligt syge mennesker må udvises fra Danmark.

Menneskeretsdommen faldt i december 2016. Den fastslår, at det ikke er nok at undersøge, om den nødvendige medicin findes i det land, personen udvises til. Udvisningslandet skal også undersøge, om behandlingen reelt er tilgængelig for personen, for eksempel om det kan købes til en pris, vedkommende har mulighed for at betale.

Syv personer skal nu findes i udlandet
Mens Norge og Sverige justerede deres praksis inden for få måneder, var det først i den forgangne weekend, at Inger Støjbergs ministerium meldte ud, at relevante sager nu bliver sat i bero, mens ministeriet retter ind.

Men i den mellemliggende periode er syv mennesker altså blevet udvist, som muligvis ikke skulle have været det. Ministeriet vil nu forsøge at finde de personer og tage deres sag op igen, fortæller Støjberg.

I én af sagerne er det allerede slået fast, at den udviste havde ret til humanitært ophold.

Ministeren vil nu flytte sager om humanitært ophold fra det nuværende fagkontor og oprette en ny selvstændig enhed, så der fremover vil være en ”tættere og mere koordineret opfølgning” på blandt andet internationale dommes betydning for dansk praksis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00