Støjberg får hård kritik af Ombudsmanden

KRITIK: Det var ifølge Ombudsmanden ulovligt, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg pålagde Udlændingestyrelsen at adskille barnebrude fra deres ægtefæller.

Det var imod loven, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg sidste år pålagde Udlændingestyrelsen at adskille såkaldte barnebrude fra deres ældre ægtefæller.

Sådan lyder vurderingen fra Folketingets Ombudsmand, der har sendt et udkast til redegørelse om sagen til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Ombudsmanden kalder sagen ”særdeles kritisabel”. Udover at indholdet i instruksen til Udlændingestyrelsen var ulovligt, medførte den ifølge Ombudsmanden en betydelig risiko for, at der blev truffet forkerte afgørelser i konkrete sager om adskilt indkvartering.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fortæller, at hun tager Ombudsmandens udkast til redegørelse til efterretning.

”Jeg tager Ombudsmandens kritik til efterretning. Min holdning til denne sag er velkendt. Jeg mener, at det er fuldstændig uacceptabelt, at piger bliver indkvarteret med væsentligt ældre mænd, og det er ingen hemmelighed, at jeg har ønsket en så restriktiv linje som overhovedet muligt inden for lovens rammer,” siger Inger Støjberg.

På kant med konventioner
Støjberg forklarer, at det var derfor, at man så hurtigt greb ind.

”Det var og er helt afgørende for mig, at vi allerede i det øjeblik, asylansøgere sætter deres ben på dansk grund, markerer, hvordan det danske samfund fungerer – med demokratiske frihedsrettigheder, hvor man selv vælger sin ægtefælle,” siger Inger Støjberg.

Støjbergs instruks om ikke længere at indkvartere barnebrude sammen med deres ægtefæller blev udsendt til asylcentrene i 10. februar sidste år. I efteråret fik parrene dog igen lov til at bo sammen, efter det viste sig, at adskillelsen var på kant med blandt andet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Børnekonventionen.

Ifølge Folketingets Ombudsmand har det ikke været ministeriets samlede intention at pålægge Udlændingestyrelsen at iværksætte en ulovlig praksis.

Forrige artikel Socialdemokratiet stemmer oftere med de blå end de røde Socialdemokratiet stemmer oftere med de blå end de røde Næste artikel Snit af målinger: Alternativet går tilbage Snit af målinger: Alternativet går tilbage