Støjberg slog Løkke, og Enhedslisten savner stemmesluger: Få de vigtigste nedslag i kampen om personstemmerne

Østjylland har fået ny konge, og på Fyn blev to ministre overhalet af mindre kendt partifælle. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige historier om de personlige stemmetal.

Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD) og Lars Løkke Rasmussen (M) er blandt valgets største stemmeslugere.
Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD) og Lars Løkke Rasmussen (M) er blandt valgets største stemmeslugere.
Emma Qvirin Holst

Efter en lang dag med fintælling er der lagt op til udskiftning og magtforskydninger i dansk politik.

Altinget Christiansborg er dykket ned i de personlige stemmetal og har fundet ni ting, der er værd at lægge mærke til.

Al snak om Mette Frederiksens manglende popularitet blandt nordjyderne efter minksagen må forstumme nu, hvor de nordjyske vælgere har givet hende 17.000 flere personlige stemmer end i 2019. 

Hele 60.837 vælgere har sat et kryds ud for Mette Frederiksens navn på stemmesedlen, og hun er dermed den tredjestørste stemmesluger i dette årtusinde. Hun er kun overgået af Anders Fogh Rasmussen i 2001 og 2005. 

Fremgangen er særlig markant set i lyset af, at Socialdemokratiet samlet set blot er gået 0,1 procentpoint frem i Nordjyllands Storkreds. Frederiksen ser dermed ud til at have hentet en stor del af sin fremgang hos partifællerne. De går stort set alle tilbage - undtagen Ane Halsboe-Jørgensen, der går frem. 

Tilbagegangen gælder især Rasmus Prehn, som trods en ministerpost er gået fra 5.692 personlige stemmer i 2019 til 1.899. 

Hverken den tidligere aarhusianske borgmester Nicolai Wammen eller Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var i stand til at hamle op med Alex Vanopslagh, som understregede sit partis valgrekord med en tilsvarende rekord i personlige krydser. 

38.284 østjyder har stemt på Liberal Alliances partileder, hvilket giver ham det fjerde højeste stemmetal i hele landet. 

Det er mere end 20.000 stemmer foran Nicolai Wammen, der fik 18.022 stemmer. Jakob Ellemann-Jensen kom en my tættere på, om end der stadig er langt op til Vanopslagh. V-formanden fik 20.945 stemmer.