Støjberg under samråd: Der blev administreret ulovligt

SAMRÅD: Den lovpligtige partshøring af asylpar, som tvangsadskilles, kom for sent, erkender Inger Støjberg. Men partshøringen har aldrig fundet sted tidligere – heller ikke under tidligere ministre, lyder det fra ministeren.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er ikke blevet administreret lovligt i alle sagerne om adskillelsen af mindreårige asylansøgere.

Det erkender udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg under et meget omtalt samråd fredag.

For selvom der ifølge ministeren hele vejen igennem har været foretaget individuelle vurderinger af sagerne, har myndighederne ikke levet op til kravet om partshøring.

”Der er ikke blevet udført partshøringer før 28. april. Det er der ikke blevet, mens jeg har været minister, og det er der ikke blevet under tidligere ministre,” siger Inger Støjberg.

Hun peger samtidig på, at partshøringer er en myndighedsopgave, og at det ikke har noget at gøre med den meget omtalte pressemeddelelse, der blev opfattet som en instruks i Udlændingestyrelsen.

Høringer ikke-eksisterende før april
Fredag var anden gang, Inger Støjberg måtte i samråd om sagen, der handler om en ulovlig ordre om at tvangsadskille mindreårige asylansøgere fra deres samlevere. 

Inger Støjberg udsendte 10. februar 2016 en pressemeddelelse, om at alle par skulle adskilles, uden forbehold for individuel vurdering og partshøring. Og den pressemeddelelse blev efterfølgende opfattet som en instruks i Udlændingestyrelsen.

2,5 timer i ilden
Det første samråd blev afholdt 1. juni, og her blev Inger Støjberg grillet af oppositionen i mere end fem timer. Fredagens samråd havde dog fået en bagkant, så det maksimalt måtte tage to timer. Og den tid blev udnyttet, så samrådet gik en halv time over tid.

Her spurgte oppositionspartierne igen og igen ind til, om der er blevet administreret lovligt i alle sager.

”Er det virkelig rigtigt, at selvom der kom breve fra Røde Kors, Institut for Menneskerettigheder og der blev klaget til ombudsmanden, så var der ingen fra embedsværket, der orienterede ministeren om, at loven blev brudt i tre og en halv måned?” spurgte Socialdemokratiets Mattias Tesfaye blandt andet.

Og her lød det klare svar:

”Det er korrekt. Jeg blev orienteret om, at der skete individuelle vurderinger, men spørgsmålet om partshøringer blev jeg ikke orienteret om, før der rent faktisk var blevet ændret. Lige så vel som Mette Frederiksen – går jeg ud fra – heller ikke blev orienteret om det i sin tid,” svarede Inger Støjberg på samrådet.

"Du lyver, minister"
Inger Støjberg udtrykte også flere gange, at ”der er ikke noget at komme efter”, men den udlægning er Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ikke enig i.

”Ombudsmanden skriver meget klart, at ministerens instruks var ulovlig. Ministeren har i dag på et samråd – det tog lang tid, men til sidst kom det frem – erkendt, at administrationen i de her sager ikke var lovlig. Den var ulovlig,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun peger på, at Inger Støjberg i et brev til Folketinget 24. februar 2016 skrev, at ingen mindreårige asylansøgere skal kunne bo sammen med en samlever eller ægtefælle.

”Men ministeren siger nu, at hun godt vidste, at det var forkert. Der ville være undtagelser,” siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

”Så du lyver, minister. Ministre må ikke lyve. Ministre skal tale sandt, når de taler til Folketinget. Det står i ministeransvarsloven.”

Nyt samråd på trapperne
Johanne Schmidt-Nielsen varsler allerede nu et tredje samråd i sagen, hvor der blandt andet skal diskuteres, om Inger Støjberg var bekendt med advarslerne fra blandt andre Røde Kors.

”Vi bliver nødt til at indkalde til samråd igen, for det er dybt alvorligt, når ministre lyver for Folketinget. Det er faktisk i strid med loven,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Inger Støjberg mener dog ikke, at der vil komme noget nyt ud af et tredje samråd. Svarene vil nemlig ifølge ministeren ikke blive anderledes:

”Jeg er ikke i tvivl om, hvad oppositionen gerne vil. Det har jeg nu hørt på i 34 dage, og det er grundlæggende, at man gerne vil slippe af med mig. Men man får bare ikke andre svar af den grund,” siger Inger Støjberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)









0:000:00