Finanslov: Støttepartier kræver løft af psykiatrien

FORHANDLINGER: Regeringens støttepartier vil have markante investeringer i psykiatrien på finansloven. Psykiatrien ligger regeringen "meget på sinde", lyder det fra Wammen.

SF vil blandt andet sikre gratis psykologhjælp til flere unge. 
SF vil blandt andet sikre gratis psykologhjælp til flere unge. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Alle regeringens støttepartier går til forhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S) med et ønske om at styrke psykiatrien.

Det var en af konklusionerne efter torsdagens forhandlingsrunde i Finansministeriet, hvor blandt andet velfærdsområdet var på forhandlingsbordet.

Inden dagens forhandlinger begyndte, erklærede finansministeren sig også selv parat til at se på et løft af psykiatriområdet.

"Der er ingen tvivl om, at psykiatrien er et af de områder, som ligger os alle ret meget på sinde. Regeringen har gjort det klart, at vi på et senere tidspunkt kommer med et psykiatriudspil," sagde Nicolai Wammen og tilføjede:

Vi har brug for en saltvandsindsprøjtning her og nu til sengepladser og til hænder. Det er en af Enhedslistens absolutte topprioriteter i den her finanslovsforhandling

Pernille Skipper
Politisk ordfører i Enhedslisten

"Men jeg kommer ikke til at sige i dag, hvilke konkrete udspil der kommer med i en finanslov."

Ikke enighed om midler
Præcis hvor store investeringerne i psykiatrien skal være, og hvad pengene mere konkret skal bruges på, er der endnu ikke fuldstændig enighed om mellem støttepartierne.

Enhedslisten har spillet ud med et krav om en psykiatrimilliard, der skal gå til flere senge og ansatte på landets psykiatriske hospitaler. 

"Vi har brug for en saltvandsindsprøjtning her og nu til sengepladser og til hænder. Det er en af Enhedslistens absolutte topprioriteter i den her finanslovsforhandling," sagde politisk ordfører i Enhedslisten, Pernille Skipper, torsdag.

I SF's finanslovsforslag ligger der ligeledes et ønske om et psykiatrisk løft. Men det vil partiet finansiere med en pulje på 2,5 milliarder kroner, der også skal dække blandt andet indsatser mod forurening og social dumping.

"Jeg kommer ikke med et konkret beløb. I vores eget finanslovsforslag ligger der, at vi gerne ser gratis psykologhjælp til de helt unge. Vi ser også meget velvilligt på nogle af de forslag, der kommer fra Enhedslisten, blandt andet om flere sengepladser," sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr uden for forhandlingslokalet torsdag.

Radikale Venstre har foreslået, at der afsættes en kvart milliard, der skal gå til psykologhjælp til børn og unge.

"Vi foreslår at udvide den gratis psykologhjælp til også at dække selvskadende adfærd blandt unge. Vi kigger også på Livslinjen, altså hjælp til selvmordstruede, som står til at lukke deres natteåbning," sagde psykiatriordfører Stinus Lindgreen (R).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00