Støttepartier kritiske over for corona-hjælp til studerende: Det omfatter ikke nok

HASTELOV: Folketinget førstebehandler i dag et SU-hastelovforslag, der blandt andet giver mulighed for, at studerende kan tage ekstra SU-lån i kølvandet på coronakrisen. SF og Enhedslisten har dog en række indvendinger, i forhold til hvilke grupper forslaget dækker, som de vil tage med til ministeren.

Mai Villadsen (EL) og Astrid Carøe (SF) mener, regeringens forslag om økonomisk hjælp til studerende har mangler.
Mai Villadsen (EL) og Astrid Carøe (SF) mener, regeringens forslag om økonomisk hjælp til studerende har mangler.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Alle Folketingets partier blev i sidste uge enige om at give studerende og elever på ungdomsuddannelserne ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kroner per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder.

SF og Enhedslisten har dog nogle indvendinger over for lovforslaget, som det ser ud nu.

De to støttepartier så gerne, at det også omfattede studerende, der er løbet tør for SU-klip, og som ikke kan tage slutlån, og studerende, som er i lønnet praktik og derfor ikke kan tage SU-lån.

”Nogle grupper er ikke omfattet af de nye øgede lånemuligheder, og det er ikke godt nok. De grupper skal også have mulighed for at tage SU-lån,” siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Mai Villadsen.

En svær situation
Mai Villadsen mener, det er godt, at der bliver gjort noget for de studerende, men synes ikke, at forslaget er i mål, og vil derfor tage sine bud med til ministeren ved behandlingen af forslaget i dag.

”Vi risikerer, at nogle ikke får den hjælp, de har brug for. Studerende i praktik skal også have mulighed for det. For eksempel pædagogstuderende i praktik kan stå i en svær situation,” siger Mai Villadsen

Hun mener ikke, at det er ideelt, at studerende skal optage ekstra gæld på grund af coronakrisen, men er dog tilfreds med, at ekstra SU-lån er blevet en mulighed.

Uddannelsesordfører fra SF Astrid Carøe er langt hen ad vejen også tilfreds med regeringens SU-forslag, men mener, man skal være opmærksom på blandt andet eneforsørgere.

”Eneforsørgere kan ikke passe deres studiejob disse uger, og dem er vi ret bekymrede for. Det vil vi pointere over for ministeren,” siger hun.

Dispensation fra fremdrift
SF og Enhedslisten så gerne, at der gives mulighed for at dispensere fra en række krav i forhold til fremdriftsreformen.

I den forbindelse mener Astrid Carøe, at man skal være opmærksom på udvekslingsstuderende og praktikanter.

”Særligt studerende på udveksling, som er kommet hjem fra udlandet, er i tvivl, om de kan gøre semesteret færdig. Studerende i akademisk praktik har også en række bekymringer, som vi skal have sikret,” siger Astrid Carøe.

Mai Villadsen mener ligesom SF, at fremdriftskravene skal fjernes i denne særlige situation med lukkede uddannelsesinstitutioner.

Selvom SF og Enhedslisten kritiserer forslaget, vil de sammen med alle andre partier stemme for det, selvom de ikke får deres ændringer igennem. Forslaget indeholder nemlig stadig en række gode ting, der er vigtigt at få vedtaget, mener partierne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00