Støttepartier raser over droppet klimaudspil: "Jeg er målløs"

LANDBRUG: Forhandlingerne om et grønnere landbrug kan ikke vente, mener støttepartierne, efter at fødevareminister Rasmus Prehn har droppet regeringens længe ventede udspil. DF håber, at aflysningen vil mindske venstrefløjens indflydelse.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) frygter, at debatten om landbruget ender med "traktordemonstrationer på den ene side og unge klimaaktivister på den anden," udtaler han til Avisen Danmark.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) frygter, at debatten om landbruget ender med "traktordemonstrationer på den ene side og unge klimaaktivister på den anden," udtaler han til Avisen Danmark.Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Støttepartierne er uforstående over regeringens beslutning om at droppe sit længe ventede klimaudspil for landbruget, som ellers har ligget klart siden november.

De bliver vel på et tidspunkt nødt til at fremlægge, hvad det er, de vil?

Mai Villadsen (EL)
Klimaordfører

"Nu må vi simpelthen til at komme ud af starthullerne på de forhandlinger," lyder det for eksempel fra Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) meddelte søndag, at regeringen lader sit landbrugsudspil - som den tidligere minister Mogens Jensen (S) skulle have præsenteret i november - ligge i skuffen. I stedet vil den skyde forhandlingerne i gang på onsdag med et stort virtuelt topmøde, hvor landbrugs- og klimaorganisationer vil blive inviteret.

Fødevareministeren håber, at det vil være "en mere konstruktiv proces ved at indbyde til åben dialog, frem for at vi står i hver sin skyttegrav og råber procentsatser hen over hegnet,” forklarer han til Avisen Danmark.

Jeg oplever, at ministeren prøver at holde os andre lidt for nar.

Signe Munk (SF)
Klimaordfører

Men spørger man regeringens støttepartier, giver de ikke meget for Rasmus Prehns ønsker om "en anden proces", som han beskriver det.

"Jeg oplever, at ministeren prøver at holde os andre lidt for nar ved at sige, at det er et udtryk for dialog og en ny stil, når han mellem linjerne siger: jamen, landbruget var ikke tilfredse med det udspil, vi havde på vej, så nu kommer det ikke alligevel," siger fra SF's klimaordfører Signe Munk.

Læs også

En tynd kop dialogkaffe
Hos SF og Enhedslisten mener man, at det giver "en meget dårlig forudsætning" for forhandlingerne, at regeringen ikke vil præsentere sine ønsker for landbruget - som daværende fødevareminister Mogens Jensen ellers havde lovet med et udspil i november.

”Jeg er målløs over, at regeringen nægter at lægge sin egen politik frem. Vi har jo netop brug for, at regeringen tager lederskab i den grønne omstilling af landbruget, desværre vælger de i stedet for at servere en tynd kop dialogkaffe," siger Signe Munk.

Klimaordførerne ser frem til at høre, hvad regeringen har at sige ved onsdagens virtuelle "topmøde" - men de frygter, at det bare er et forsøg på "at trække tiden", som Signe Munk skrev på Twitter.

"Det er utroligt sølle, at regeringen ikke vil fremlægge deres planer åbent for resten af Folketinget. Vi har vidst, at de her forhandlinger skulle komme i halvandet år, og landbruget har leveret over 120-siders bidrag til, hvad de gerne vil i den grønne omstilling af deres sektor," siger Mai Villadsen, tilføjer:

"Jeg er bange for, at det her er endnu et signal fra regeringen om klimanøl, og at det, de havde liggende på skrivebordet, ikke var særligt godt. Men jeg håber på, at blive positivt overrasket senere, for de bliver vel på et tidspunkt nødt til at fremlægge, hvad det er, de vil?"

Den radikale folketingsgruppe har endnu ikke valgt en ny klimaordfører til at tage over for Ruben Kidde, der i sidste uge mistede sig mandat som stedfortræder for Ida Auken (S), der er tilbage på Borgen fra sit sygeorlov.

Men den nu tidligere radikale klimaordfører, Ruben Kidde, udtrykker alligevel sin utilfredshed på Twitter.

En underlig zigzagkurs
Det største borgerlige parti, Venstre, har endnu ikke kommenteret på regeringens beslutning om at droppe deres landbrugsudspil.

Men hos Dansk Folkeparti, håber klimaordfører Morten Messerschmidt, at den nye forhandlingsproces, som fødevareministeren har planlagt, kan begrænse støttepartiernes indflydelse på den færdige aftale.

"På den ene side er det fint, for det betyder jo, at de prøver at bevæge sig ud af de venstreorienteredes fangarme. Men det er en underlig zigzagkurs," siger Morten Messerschmidt (DF)

"Det er ikke nogen hemmelighed, at dansk landbrug på mange områder er spændt hårdt for med gæld og diverse udfordringer, og samtidig prøver rigtig mange landmænd jo at lave denne her grønne omstilling. Men når man ikke kan få at vide præcis, hvad det er, der skal realiseres, så synes jeg lidt, at man lader folk i stikken," tilføjer han.

Håber du på, at regeringen laver en bred aftale?

"Ja. Jo snævrere og rødere aftaler denne her regering laver, des dårligere er det for Danmark. Så i den forstand, ja, så håber jeg da, at det bliver en bred aftale," svarer Morten Messerschmidt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00