Støttepartier strides om grøn check: ”Det er 100 procent uspiseligt for os”

FINANSLOV: Den grønne check har udspillet sin rolle, mener Radikale, der ønsker den afskaffet med finansloven. Det afviser SF og Enhedslisten, der i stedet vil lade den stige og ser den som en afgørende hjælp til de med laveste indkomster i klimakampen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) kan åbne døren til dybt uenige støttepartier, når det kommer til fremtiden for den grønne check.<br>
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan åbne døren til dybt uenige støttepartier, når det kommer til fremtiden for den grønne check.
Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Tiden er løbet fra den grønne check, som skal kompensere borgere med lavere indkomster for klima- og miljøafgifter.

Fakta
Grøn check

Den grønne check er ikke en egentlig check, men et beløb, der automatisk bliver regnet med på din forskudsopgørelse. Beløbet afhænger af din indkomst og af hvor mange børn, du har.

Den grønne check blev indført i 2010 ovenpå skattereformen i 2009 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

For en pensionist var beløbet 930 kr. i 2018, mens andre over 18 år fik 756 kr. Børn og lav indkomst giver ekstra højt beløb.

Kilde: Skatteministeriet

Det mener Radikale, der i forhandlingerne om næste års finanslov ønsker tilskuddet helt afskaffet.

”Den grønne check blev indført som kompensation for nogle høje energiafgifter, men dem har vi siden sænket, så der er ikke som tidligere brug for en særlig grøn kompensation,” siger Radikales finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

Får flere i arbejde
Forslaget skønnes ifølge Radikale at øge beskæftigelsen med cirka 1500 personer og forbedre de offentlige finanser med 2,3 milliarder kroner.

Hvis vi skal sikre os, at vejen til den grønne omstilling bliver socialt retfærdig, så kommer vi til at skrue op for den grønne check.

Rune Lund (EL)
Finansordfører

Ifølge R-ordføreren fremmer afskaffelsen af den grønne check både beskæftigelsen og kan samtidig trække i en mere grøn retning ved at få flere penge til klimatiltag.

Oveni kompenseres pensionister og førtidspensionister fuldt ud for afskaffelsen, men på de ydelser, de allerede får. Altså på ældrechecken og førtidspensionen.

"Det giver et mere enkelt og effektivt system,” siger Sofie Carsten Nielsen.

"Uspiseligt" forslag
Forslaget nyder dog ikke opbakning fra SF og Enhedslisten i finansminister Nicolai Wammens forhandlinger.

”Jeg synes, det er et fuldstændig vanvittigt forslag. Det er 100 procent uspiseligt for os,” siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Hun peger på, at SF helt modsat går til finanslovsforhandlingerne med et ønske om at hæve den grønne check: SF vil nemlig hæve miljøafgifter på kemikalier for en halv milliard kroner, og det vil ifølge SF give et behov for at kompensere borgere med lave indkomster gennem en øget grøn check.

EL: Tilskud skal op
Også Enhedslisten afviser blankt det radikale forslag med henvisning til, at den grønne check i stedet skal hæves. I partiets klimaplan er det et gennemgående træk, at nye klimaafgifter på fly og benzin ikke kun skal gå til statskassen, men også sendes tilbage til folk med lav- og mellemindkomster.

”Hvis vi skal sikre os, at vejen til den grønne omstilling bliver socialt retfærdig, så kommer vi til at skrue op for den grønne check. Derfor synes jeg, det er virkelig dårlig timing, at Radikale nu vil fjerne den,” siger Enhedslistens finansordfører Rune Lund.

Læs også

Nødt til at ændre adfærd
Kritikken preller dog af på Radikales Sofie Carsten Nielsen, der mener, den lyder som en ”autopilot.”

”De må have glemt at have læst hele vores forslag. Vi kompenserer pensionister og de på førtidspension fuldt ud. Vi sænker elafgiften yderligere, så man får større incitament til at vælge en grøn løsning, og vi fordobler jobfradraget, så det virkelig kan betale sig for de laveste indkomster at tage et arbejde,” siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

”Vi er helt med på, at vi ikke skal stille folk dårligere. Men hvis man ikke har forslag til, hvordan man får alle med til at omstille adfærden, så rykker vi ingenting.”

Dyrere grøn omstilling
For SF rækker det Radikale forslag dog ikke.

”De Radikale taler også om flyafgifter og grønne afgifter, og der kan jeg ikke se, at de vil kompensere de laveste indkomster. Det er jo ikke kun pensionister og førtidspensionister,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun mener, Radikale bør huske de sociale uroligheder, der har været i Frankrig med ”de gule veste”. Ifølge Bech Poulsen fordi nogle med lavindkomst – ”med rette føler, at der er en fuldstændig horribel byrde i forhold til grøn omstilling.”

”Vi gør ikke det her for at undgå de gule veste. Vi gør det, fordi vi mener, det er rimeligt og retfærdigt. Måske er det bare en grundlæggende forskel på os og Radikale, og hvordan man skal finansiere den grønne omstilling,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hvis grønne tiltag hele tiden skal kompenseres socialt, gør det så ikke den grønne omstilling meget dyrere?

”Jeg synes det er en forkert måde at se det på. Jeg tror slet ikke, den grønne omstilling kan gennemføres uden. Det er grundlæggende nødvendigt for den grønne omstilling, at der fortsat er en sammenhængskraft i vores samfund,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

S vil ikke ændre noget
Mens støttepartierne ser vidt forskelligt på den grønne check, er regeringspartiet Socialdemokratiet godt tilfreds med den nuværende ordning.

”Vores finanslovsforslag afspejler, at vi synes niveauet på den grønne check i dag er fornuftigt,” siger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Han ønsker ikke nærmere at kommentere Radikales ønske om at afvikle tilskuddet eller SF og Enhedslistens ønske om, at den skal stige.

”Jeg er bekendt med partienes synspunkter. Og det drøfter vi også i de nuværende forhandlinger – og dermed ikke i pressen,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00