Stor forskel på kommuners kultur-tilbud

OVERBLIK: Der er markante forskelle på, hvor mange penge landets kommuner bruger på kultur per borger. København kritiseres for at bruge for lidt. Men fælles for kommunerne er, at de ikke sparer på kulturområdet.

I Albertslund prioriterer de kultur og musik højt - og derfor er brugerbetalingen på den kommunale musikskole lav.
I Albertslund prioriterer de kultur og musik højt - og derfor er brugerbetalingen på den kommunale musikskole lav.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Det er ikke tilfældigt, at de har deres helt eget symfoniorkester i den socialdemokratiske Albertslund Kommune på den københavnske vestegn.

Mere end noget andet sted i Danmark er kulturen en kommunalpolitisk mærkesag i Albertslund, og det fremgår tydeligt, når man nærstuderer kommunernes nettodriftsudgifter til kultur per indbygger.

Her placerer vestegnskommunen sig helt i top ved at bruge 1.728 kroner til kultur per hver af de 30.000 borgere, fremgår det af en besvarelse fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Fire gange så meget som Hedensted
Dermed bruger Albertslund Kommune næsten dobbelt så meget som landsgennemsnittet af kommuner – og fire gange så meget som Hedensted Kommune, der bruger færrest penge til kultur per borger ud af samtlige 98 kommuner i landet.

Fakta
De bruger mest per borger:
1. Albertslund 1.728
2. Helsingør 1.628
3. Roskilde 1.379
4. Fredericia 1.339
5. Herlev 1.315 

De bruger mindst per borger:
1. Hedensted 445
2. Odder 527
3. Jammerbugt 575
4. Favrskov 582
5. Ikast-Brande 592  


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Gennemsnitligt bruger landets kommuner 914 kroner til kultur per borger, og sådan har det stort set været gennem de seneste år.

København under landsgennemsnittet
Men også kulturudgifternes størrelse i landets to største kommuner, København og Aarhus, falder voldsomt i øjnene, mener professor emeritus og tidligere leder af kulturpolitisk forskningscenter ved Aarhus Universitet Jørn Langsted.

Det betyder altså ikke, at vi er kulturløse i Hedensted.

Kirsten Terkilsen (V)
Borgmester i Hedensted Kommune

København ligger under landsgennemsnittet og bruger 776 kroner til kultur per borger, mens Aarhus ligger en anelse over gennemsnittet ved at bruge 960 kroner per borger.

”Det falder voldsomt i øjnene, at Københavns Kommune ligger et godt stykke under landsgennemsnittet. Det er pinligt, at kommunen lukrerer på, at masser af statslige kulturinstitutioner er placeret i hovedstadsområdet,” siger Jørn Langsted.

Han er heller ikke voldsomt imponeret over Aarhus Kommune.

”Aarhus kommune ligger kun meget lidt over landsgennemsnittet – og det i en situation, hvor man skal være europæisk kulturhovedstad i 2017. Man kunne måske have forventet en opprioritering i den anledning,” lyder det fra Jørn Langsted.

"Det skeler borgerne ikke til"
I København preller kritikken dog af på kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

”Jeg tror ikke, at københavnerne skeler til, om kulturtilbuddene er statslige eller kommunale. Det afgørende er, om der er et stort og bredt kulturtilbud. Som kultur- og fritidsborgmester er jeg naturligvis interesseret i at bruge en større del af budgettet på kulturområdet, for København vokser og får flere indbyggere. Kulturen spiller en vigtig rolle, hvis København fortsat skal være en af de bedste byer at bo og leve i  - og ikke mindst besøge som turist,” siger den københavnske borgmester.

Generelt hæfter professor emeritus Jørn Langsted sig også ved de store forskelle mellem kommunerne på landsplan.

”Det falder også i øjnene, at der er de store forskelle mellem kommunerne. Det kan skyldes, at kommunerne prioriterer forskelligt. Og når flere små kommuner slår ud med høje tal, kan det skyldes, at lovpligtige opgaver som bibliotek og musikskole slår tungt ud,” siger han.

I Hedensted Kommune, der har de markant laveste kulturudgifter per borger, er der nu ingen røde ører hos borgmester Kirsten Terkilsen (V).

"Vi er ikke kulturløse"
”Det betyder altså ikke, at vi er kulturløse i Hedensted. Vi bruger vores penge på en anden måde. Vi har et andet setup end det, der måske kaldes finkultur. Vi har for eksempel rigtig mange haller i vores kommune, og ud over det sportslige fungerer de jo også som små kulturcentre,” siger borgmesteren.

Hun beretter, at hun også har haft besøg af Alternativets leder, Uffe Elbæk, og en kunstner, som hun har glemt navnet på.

”De synes jo ikke, at vi er ambitiøse nok med kulturen. Jeg har en lidt anden holdning. Det er jo ikke, fordi kulturen ikke trives hos os – den er bare anderledes end det, man kender fra bylivet,” siger Kirsten Terkilsen – og tilføjer:

”Når vi kigger på finkulturen, så bor vi et sted i Danmark, hvor vores borgere inden for en time kan komme til fem forskellige musikteatre. Og nej, vi nasser ikke – vi er opland.”

Kulturtilbud til alle
På rådhuset i Albertslund kalder borgmester Steen Christiansen (S) det "en del af det socialdemokratiske projekt" at prioritere musik og kultur, der spiller så stor en rolle i menneskers liv.

Ud over kulturen er også miljøet og børnene højt på kommunens prioriteringsliste. Men i en kommune, der også har sit at slås med, hvad angår ledighed, socialt belastede familier og en stor andel af almene boliger, er netop kulturen med til at kitte byen sammen, pointerer han.

»Albertslund skal være en levende by, hvor der i princippet er kulturtilbud for alle, døgnet rundt. Kulturen kitter det hele sammen," siger han og fremhæver både musikskole og symfoniorkester, som han mener giver byen stolthed og rygrad. Derfor har kommunen også landets laveste brugerbetaling på musikskolen og yder ligeledes tilskud til instrumenter.

Fri for besparelser
Trods de store forskelle har Hedensted og Albertslund dog én ting til fælles. Ingen af de to borgmestre har planer om at gennemføre større besparelser på kulturområdet, og det illustrerer også kommunernes forhold til kulturområdet på landsplan.

Mens kommunerne jævnligt må spænde livremmen ind og effektivisere på en række centrale områder, er kulturområdet hidtil gået nærmest fri for besparelser. På landsplan er kulturudgifterne fra 2012 til 2015 faldet med yderst beskedne 2,60 kroner per borger, oplyser KL - og ser man på de samlede udgifter til kultur, har der faktisk været tale om en lille stigning i samme tidsrum. At der så alligevel ses et fald per indbygger, skyldes, at der har været en stigning i befolkningstilvæksten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Terkilsen

Byrådsmedlem (V), Hedensted Kommune, fhv. borgmester (V), Hedensted Kommune
kontorassistent

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)

0:000:00