Om  
Henrik Stubkjær
Birthe Rønn Hornbech

Store bededags-kontrovers får biskop til at forlade Socialdemokratiet efter 40 år

Viborgs biskop, Henrik Stubkjær, melder sig ud af Socialdemokratiet efter 40 års partimedlemskab. Afskaffelsen af store bededag blev "hovedet på sømmet" for beslutningen.

Henrik Stubkjær er ikke længere medlem af Socialdemokratiet.
Henrik Stubkjær er ikke længere medlem af Socialdemokratiet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Regeringens planer om at afskaffe store bededag som helligdag blev dråben for biskop Henrik Stubkjær. Derfor har han nu meldt sig ud af Socialdemokratiet, hvor han ellers har været partimedlem i 40 år.

Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Henrik Stubkjær er Viborg stifts 44. biskop og har besiddet posten siden 2014. Han er tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og forstander på Diakonhøjskolen i Aarhus. 

Den 61-årige biskop fortæller til avisen, at han forlader partiet, da han har oplevet, at det "i den seneste tid" har været "tiltagende sværere" at være partimedlem. "Hovedet på sømmet" for beslutningen om at melde sig ud blev regeringens planer om at afskaffe store bededag, siger han til Viborg Stifts Folkeblad. 

"Det næste kan jo blive, at julen skal fjernes, for det vil give en gevinst på 54 milliarder kroner. Indtil videre har jeg kun hørt økonomiske begrundelser for at fjerne store bededag, og viser det sig nu, at den økonomiske gevinst ikke bliver stor nok, kan regeringen jo bare tage den næste helligdag i rækken."

Utilfredsheden med regeringens forslag udtrykte Henrik Stubkjær også i et debatindlæg til Avisen Danmark 10. januar.

"Sammenkædningen af afviklingen af en helligdag med mulighed for øgede forsvarsudgifter er både usaglig og utidigt. Det er et ringe forsøg på politisk spin, som skal retfærdiggøre et forslag, som ikke kan bære sig selv," skriver biskoppen og fortsætter: "Samtidig er det en hån imod den kirke, hvis helligdag man ønsker at afskaffe."

Henrik Stubkjær er ikke den eneste offentlige profil, der i løbet af de seneste dage har meldt sig ud af sit parti over konflikten om store bededag. Venstres tidligere integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech har ligeledes besluttet at melde sig ud af sit parti på baggrund af forslaget. Til Jyllands-Posten kaldte hun regeringen "teologiske og kristne analfabeter" for at foreslå at afskaffe store bededag som en helligdag.

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også









0:000:00