Storfusion i Energidanmark: Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft går sammen i ny erhvervsorganisation

Wind Denmark, Dansk Energi og Dansk Solkraft har onsdag nedlagt sig selv og er i stedet gået sammen i den nye erhvervsorganisation Green Power Denmark. Det er en stor dag i dansk energi- og erhvervshistorie, siger ny formand.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En stor fusion i Energidanmark er en realitet, efter generalforsamlingerne i Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft onsdag eftermiddag vedtog at fusionere til det fælles Green Power Denmark.

Dermed vil vindmølleproducenter, netselskaber og solcelleselskaber i fremtiden blive repræsenteret af samme erhvervsorganisation, der vil repræsentere hovedparten af dansk elproduktion med cirka 1.500 medlemmer, 800 lavsmedlemmer og 200 associerede medlemmer.

Nu er Dansk Energi aske, men ud af asken stiger Fugl Føniks,

Lars Aagaard
Tidligere direktør i Dansk Energi

Den nye erhvervsorganisation skal arbejde for, at ”Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm.”

”Det er en stor dag i dansk energi- og erhvervshistorie. Vi etablerer Green Power Denmark nu, hvor behovet for grøn omstilling er mere akut end nogensinde,” siger Jesper Hjulmand, der er nyvalgt formand for Green Power Denmark og til daglig administrerende direktør i Andel, i en pressemeddelelse. Næstformand er Morten Dyrholm, vicedirektør i Vestas.

Fusionsplanerne har været undervejs i de tre bestyrelser i nogen tid, og i december sidste år blev det meldt offentligt ud, at foreningernes ledelser ønskede at sende spørgsmålet om en sammenlægning til afstemning blandt medlemmerne.

Større muskler og stemme

Ifølge de tre bestyrelser ville det at gå fra tre til en erhvervsorganisation betyde, at man kunne blive ”fremtidens energipolitiske talerør og være den toneangivende stemme for energisektoren.”

”Ved at samle hele værdikæden - fra udvikling, produktion og eksport af energiteknologi over projektudvikling, vedvarende energiproduktion til distribution og handel med energi - vil vi have de bedste forudsætninger for at kunne drive og understøtte en accelereret elektrificering som svar på de globale klimaudfordringer. Sammen vil vi have større gennemslagskraft og styrke interessevaretagelsen på vegne af vores medlemmer,” hed det.

Mærkesager for Green Power Denmark

Green Power Denmark har formuleret 5 mærkesager:

  1. Danmark skal være nettoeksportør af grøn strøm i 2030 og et bredt samarbejde om at sikre en accelereret elektrificering af Danmark.
  2. Al aktivitet og produktion i Danmark senest i 2050 – og gerne før – udelukkende baserer sig på vedvarende energi.
  3. Sikre bedre mulighed for at skabe et fremtidssikret elnet og sikre elforsyningssikkerhed og leveringskvalitet i verdenseliten.
  4. Vi har ambitioner, rammevilkår og forskning, der sikrer den danske grønne førerposition og skaber velstand og arbejdspladser i Danmark.
  5. Investorerne i grøn energiteknologi og grøn energi skal have attraktive, transparente og stabile investeringsrammer for at kunne levere nok grøn energi i de mængder og i det tempo, der er nødvendigt.

Kilde: Green Power Denmark

Fusionen blev en realitet efter afstemningen på Dansk Energis generalforsamling på Munkebjerg Hotel i Vejle onsdag lidt efter klokken 15. Forud havde Wind Denmarks og derefter Dansk Solkrafts medlemmer stemt for sammenlægningen.

Farvel til Aagaard

Kort efter de sidste stemmer var talt op, blev det så meldt ud, at Dansk Energis administrerende direktør de seneste 15 år, Lars Aagaard, ikke kommer til at blive en fast del af den nye erhvervsorganisation.

Formelt er han Green Power Denmarks administrerende direktør, men kun indtil den nye bliver offentliggjort, hvilket ventes at ske inden for få dage.

"Efter 15 år i toppen af Dansk Energi, synes jeg at tidspunktet for mig er rigtigt i forhold til at lade ledelsesstafetten gå videre," skriver Lars Aagaard på LinkedIn.

Han blev dermed den sidste direktør for Dansk Energi, der blev dannet i 2001 ved en omorganisering af Danske Energiselskabers Forening hvis historie kan spores tilbage til 1923.

”Nu er Dansk Energi aske, men ud af asken stiger Fugl Føniks,” sagde Lars Aagaard til Dansk Energis medlemmer på generalforsamlingen ifølge en reportage på Green Power Denmarks hjemmeside.

Anden fusion på få år

Jan Hylleberg, der var administrerende direktør i Wind Denmark, bliver viceadministrerende direktør i Green Power Denmark med ansvar for industri, global teknologi og produktion, mens Dansk Solkrafts direktør, Thomas Aarestrup Jepsen, bliver direktør for public affairs og kommunikation.

Wind Denmark var selv et produkt af en fusion for små tre år siden, da Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien blev forenet. Danmarks Vindmølleforening blev stiftet i 1978.

Dansk Solkraft blev dannet af en række solcelleselskaber i juni 2021.

Green Power Denmark har fra sin fødsel to kontorer i København og kontor i Aarhus og Bruxelles. I alt er der cirka 125 fuldtidsansatte i den nye erhvervsorganisation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Jesper Hjulmand

Administrerende direktør, Andel
cand.merc. (CBS 1994)

Morten Dyrholm

Vicedirektør, public affairs, Vestas, næstformand, Vindmølleindustrien
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00