Stormomsust eks-departementschef får nyoprettet post i Udenrigsministeriet

SIKKERHED: Udenrigsministeriet opretter en ny stilling som "særlig repræsentant for nye trusler og teknologier". Den skal Forsvarsministeriets tidligere departementschef og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Ahrenkiel varetage, mens tjenesten undersøges af en kommission.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Regeringen ansætter nu som noget nyt en repræsentant, der skal klæde Udenrigsministeriet bedre på til at håndtere de sikkerhedstrusler, som den hurtige teknologiudvikling medfører for Danmark.

En "særlig repræsentant for nye trusler og teknologier" skal styrke ministeriets viden, netværk og politikudvikling på området. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Fritaget for tjeneste
Og det er en mere end almindeligt kendt embedsmand, der skal løse den nye opgave.

Regeringen har nemlig ansat Thomas Ahrenkiel, der indtil efteråret var afgående departementschef i Forsvarsministeriet og på vej til at blive Danmarks næste ambassadør i Berlin. Ahrenkiel nåede dog ikke af sted, før han blev fritaget for tjeneste efter afsløringer om hans tidligere arbejdsplads, Forsvarets Efterretningstjeneste.

Thomas Ahrenkiel sad som chef for efterretningstjenesten fra 2010 til 2015.

Efter en uges hjemsendelse startede han 1. september sidste år som forsvarsråd i Forsvarsministeriet.

Thomas Ahrenkiel har i forvejen været involveret i flere kontroversielle sager.

I 2018 fik Ahrenkiel kritik af Kammeradvokaten for som departementschef at have deltaget i et møde, hvor det blev besluttet at give hans kæreste  en lønforhøjelse og en bonus på 75.000 kroner. 

Og i 2019 kom det frem, at Thomas Ahrenkiel havde siddet flere advarsler om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse overhørig.

Udenrigsministeriet skriver i pressemeddelelsen om den nye stilling, at ansættelsen i den nye stilling sker "i overensstemmelse med Forsvarsministeriets ønske om at finde andre funktioner inden for statens område for de berørte medarbejdere, mens den særlige undersøgelse vedr. Forsvarets Efterretningstjeneste pågår".

Fokus på EU
Thomas Ahrenkiel skal i sin nye rolle arbejde tæt sammen med Danmarks såkaldte tech-ambassadør. 

Han skal "skabe dybere forståelse af og større strategisk overblik over udfordringerne" med sikkerhedspolitiske dimensioner af teknologiudviklingen. Han skal koncentrere sig om EU og Nato og derfor primært arbejde i Bruxelles, hvor han har været udsendt til før ad flere omgange.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)