Stort flertal af danskerne vil have flere lokale sygehuse og nærpoliti

MÅLING: Politikerne skal prioritere flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer, siger to ud af tre danskere i ny måling. 

Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det ser ud til at have solid klangbund i befolkningen, når mange af Folketingets partier for tiden slår sig op på at ville give flere tilbud til de danskere, der bor på landet og i de mindre byer.

I en ny Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten siger hele 67 procent, at ”det er vigtigt, at politikerne arbejder for flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer”.

Knap hver femte siger nej til behovet, mens resten af de adspurgte svarer ”ved ikke” eller ”spørgsmålet er ikke vigtigt for mig”.

Samtidig siger knap fire ud af ti, at politikerne gennem de senere år har tilgodeset de store byer for meget.

”Svarene tyder på, at der virkelig er en dagsorden her, som stadig er glødende varm,” siger valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

Han hæfter sig ved, at et stort flertal ser ud til at mene, at ”det kunne gå bedre” med forholdene uden for de største byer, selv om regeringen har gennemført flere udflytninger af statslige arbejdspladser fra København til andre dele af landet.

”Der er i hvert fald et ønske om flere velfærdsinstitutioner tættere på borgerne,” siger han. 

Lighed ligger dybt i vælgerne
Det er en overraskende stor del af befolkningen, der ser det som en vigtig politisk opgave at sikre flere lokale velfærdstilbud, mener valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

”Solidaritet og fairness og universel lighed på tværs af landet til både sundhedsydelser og uddannelse – de værdier ligger meget dybt i de fleste vælgere,” forklarer Kasper Møller Hansen.

Byerne bliver tilgodeset
I de seneste par årtier har politikerne gennemført store reformer af for eksempelvis kommuner, domstole, sygehuse og politikredse.

Og indtil for nylig gik udviklingen kun i en retning, siger Rune Stubager: ”Nemlig mod større og større enheder, og det vil sige større afstande”.

Den udvikling har skabt en utilfredshed i blandt andet Venstres bagland. En utilfredshed, man først reagerede på med regeringens udflytning af statslige arbejdspladser og nu udspil om nærpoliti og sundhed, påpeger forskeren.

Læs hele artiklen på Altinget: udflytning. Her får du endnu mere baggrund og flere kommentarer til målingen.  

Læs også

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvilket af disse tre udsagn om politikernes prioritering af land og by er du mest enig i?

  • Politikerne har gennem de senere år tilgodeset de små byer og landdistrikterne for meget: 39 procent.
  • Politikerne har gennem de senere år holdt en god balance mellem at tilgodese både store byer, små byer og landdistrikter: 28 procent.
  • Politikerne har gennem de senere år tilgodeset de små byer og landdistrikterne for meget: 10 procent.
  • Ved ikke/ingen af dem: 23 procent.

Hvilket af disse to udsagn er du mest enig i?

  • Det er vigtigt, at politikerne arbejder for flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer: 67 procent.
  • Det er vigtigt, at politikerne ikke bruger ekstra ressourcer på at åbne små sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner: 18 procent.
  • Ved ikke/ Spørgsmålet er ikke vigtigt for mig: 15 procent.

Kilde: Målingen er udført af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten i perioden 3. oktober – 9. oktober 2018 blandt 1209 voksne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00