Macron er fanget i politisk strid om EU's chefjob

NEDSTEMT: Frankrig skal komme med et nyt bud på EU-kommissær, efter europaparlamentarikerne ikke vil give grønt lys til Sylvie Goulard. Det er politik, når det er værst, lyder det franskmandens politiske fælle og V-parlamentsmedlem Morten Løkkegaard.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, skal finde sig en ny EU-kommissær.

Det står klart, efter et markant flertal i Europa-Parlamentet torsdag har afvist hans førstebud og nære allierede, Sylvie Goulard

82 medlemmer i Parlamentets Industriudvalg og Udvalg for Det Indre Marked stemte imod den franske kommissærkandidat, mens kun 29 medlemmer ville godkende hende.

"Det er et markant og tydeligt tegn på, at flertallet ikke kan acceptere en kommissær, som har rod i sine sager. Vi har brug for en kommissær, der ikke kan antastes på sin integritet, og som kan bruge sin tid 100 procent på det arbejde, der skal løftes," siger Pernille Weiss, der er medlem af Europa-Parlamentet for Konservative og medlem af Industriudvalget.

Sylvie Goulard, der var udpeget til at blive til opgaven som kommissær for det indre marked, forsvar og rumfart, er i øjeblikket under undersøgelse af EU's anti-svindelmyndighed, Olaf. Selvsamme sag fik hende til at træde tilbage som fransk forsvarsminister efter blot en måned tilbage i 2017.

"Når hun ikke kan bruges som minister i sit eget land på grund af den her sag, så kan hun selvfølgelig heller ikke bruges som kommissær i Europa," siger Pernille Weiss.

Tre danskere stemte imod
Pernille Weiss var dog ikke den eneste dansker, der stemte imod den franske kandidat. Det gjorde de to socialdemokrater Christel Schaldemose og Niels Fuglsang også. De er medlem af henholdsvis Udvalget for Det Indre Marked og Industriudvalget.

Oprindeligt havde den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet besluttet sig for, at de ville være klar til at bakke op om Sylvie Goulard, efter at hun torsdag formiddag havde været igennem en ekstra høring i Parlamentet.

Men da det kom til afstemning i udvalgene, blev det alligevel til et nej.

"I sidste ende måtte jeg bare sige, at hvis jeg skal tro på, at vi også har en velfungerende EU-kommissær i fremtiden, så bliver jeg også nødt til at stemme nej," siger Christel Schaldemose.

Hun peger på, at det ikke er nogen af de enkelte kritikpunkter ved Sylvie Goulard, der har været udslagsgivende. Foruden den verserende undersøgelse får Sylvie Goulard også kritik for, at hun i løbet af sin tid som medlem af Europa-Parlamentet også arbejdede for en amerikansk tænketank, hvilket gav hende en høj løn oven i det, hun fik som parlamentsmedlem.

Derudover er der usikkerhed blandt parlamentarikerne i forhold til, hvorvidt det ansvarsområde, hun har fået tildelt som kommissær, er for bredt.

"Når du tager det hele samlet, så bliver det godt nok mange sager, og hun har simpelthen ikke været i stand til at overbevise mine kollegaer i Parlamentet på nogen måde, og så vil hun have svært ved at fungere som kommissær, når hun ikke kan det. Derfor endte jeg med at stemme nej," siger Christel Schaldemose.

Offer for et politisk spil
Den klare afvisning bliver mødt med beklagelse fra franskmandens egne politiske fæller i Europa-Parlamentet.

"Det er stærkt beklageligt, og det er vi kede af. Det viser bare, at i det øjeblik, man lukker Pandoras æske op, så kan tingene løbe ud af kontrol. Der var ikke nogen væsentlig forskel mellem første og anden høring, det viser bare, at de beslutninger, der er truffet omkring Sylvie Goulard, de er truffet andre steder," siger Morten Løkkegaard, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og sidder i den liberale gruppe sammen med Macron og Goulards parti, La République en marche.

"Det her er politik, når det er værst. Det må man bare sige," tilføjer han.

Selve Sylvie Goulards sager har selvfølgelig spillet en rolle, siger Morten Løkkegaard. Men han mener, at den primære forklaring på afvisningen skal findes i et politisk spil ledt an af den konservative og socialdemokratiske gruppe.

De to grupper skulle ifølge ham blandt andet ville forhindre, at Frankrig fik en for magtfuld kommissær og samtidig straffe den franske præsident, Emmanuel Macron, for at ødelægge den såkaldte spitzenkandidat-proces.

Emmanuel Macron var drivkraften bag at få Ursula von der Leyen udpeget til posten som kommissionsformand under den store toppostkabale oven på europaparlamentsvalget. Dermed sørgede den franske præsident samtidig for, at hverken Konservative egen spidskandidat, Manfred Weber, eller Socialdemokraternes kandidat, Frans Timmermans, fik det topjob.

Den franske præsident deler samme opfattelse som Morten Løkkegaard. Han har kort tid efter afvisningen udtalt ifølge Reuters, at hans kommissærkandidat er blevet offer for et politisk spil.

Sylvie Goulard er den tredje kommissærkandidat til at blive afvist. Parlamentets Retsudvalg har også afvist Ungarns László Trócsányi og Rumæniens Rovana Plumb.

Forrige artikel Holstein: Regeringens sikkerhedspakke skal klappes af med blå partier Holstein: Regeringens sikkerhedspakke skal klappes af med blå partier Næste artikel Reform har fanget børn i langtrukne skilsmissesager: Reform har fanget børn i langtrukne skilsmissesager: "Det har alvorlige konsekvenser"