Strid om EP-kontor i besat del af Cypern

CYPERN: Et nyvalgt tyrkisk medlem af Europa-Parlamentet vil oprette et EU-betalt kontor i den tyrkisk besatte del af landet, hvilket forarger politiske modstandere i den græsk-cypriotiske republik.

Det nyvalgte tyrkisk-cypriotiske medlem af Europa-Parlamentet, Niyazi Kızılyürek planlægger at lægge sit EU-finansierede kontor i den tyrkisk besatte zone af Cypern. Det vækker blandede reaktioner afhængig af ståsted i den græsk-cypriotiske del af landet.

Det skriver det britisksprogede dagblad Cyprus Mail torsdag.

Niyazi Kızılyüreks formål er at bringe tyrkisk-cyprioterne tættere på EU. Tyrkiet har da også for længst søgt om medlemskab af Unionen, noget, der vækker stærke følelser for og imod på hele kontinentet. Sagen om EU-kontoret i det nordlige Cypern skal ses i denne sammenhæng.

Det stærkt venstreorienterede oppositionsparti Akel, der ønsker tæt samarbejde med tyrkisk-cyprioterne, støtter ihærdigt planen fra deres medlem af Parlamentet.

Partiet fremhæver, at såvel græsk som tyrkisk er anerkendte sprog i den cypriotiske republiks forfatning, som, partiet mener, beskytter såvel græsk-cyprioterne som det tyrkisk-cypriotiske mindretal.

Det socialdemokratiske, nationaltsindede parti Edek mener derimod, at MEP Niyazi Kızılyürek nok har ret til at åbne kontoret i den tyrkiske zone, men "at det direkte eller indirekte vil styrke tyrkiske planer om at cementere deres besættelse med det endelige mål at få den officielt godkendt".

Endelig mener det nye græsknationalistiske parti Solidarity Movement, at det vil være ulovligt at oprette et EU-kontor i den tyrkiske del af Cypern:

"MEP'ere kan efter reglerne have tre kontorer: ét i Bruxelles, ét i Strasbourg og ét, hvor de bor. Men Niyazi Kızılyürek bor ikke i de besatte områder."

60-årige Niyazi Kızılyürek har siden 2016 været professor i politisk historie ved Cyperns Universitet i den græske del af Nicosia. Han er også dekan for de humanistiske studier på universitetet, der udbygges markant i disse år.

Der er store følelser på spil i denne tilsyneladende lille sag om placering af et kontor for et medlem af Europa-Parlamentet.

Forrige artikel Folkemødet sikrede politisk hotel første elite-smiley Folkemødet sikrede politisk hotel første elite-smiley Næste artikel EU-borgere sender flere og flere penge ud af Europa EU-borgere sender flere og flere penge ud af Europa