Debat

CBS-studerende til ledelsen: Ansvarløst at reducere de uddannelser, der tiltrækker flest kvinder

CBS' ledelse har valgt at reducere antallet af studerende på udvalgte uddannelser. Men det er visionsløst og ansvarsløst bevidst at reducere studerende på uddannelser, der er domineret af kvindelige studerende, skriver Studenteroprøret på CBS.

Ti ud af 11 uddannelser i den reviderede plan er kvindedominerede uddannelser, skriver studenteroprøret.<br>
Ti ud af 11 uddannelser i den reviderede plan er kvindedominerede uddannelser, skriver studenteroprøret.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Historisk set er studerende på Copenhagen Business School ikke kendt for at være aktivistiske. Man må derfor antage, at ledelsen på CBS for alvor er på afveje, når studerende og dimittender for første gang i universitetets historie har mobiliseret sig i et studenteroprør. Helt konkret startede oprøret mod ledelsens plan for at imødekommende den politiske aftale Flere & Bedre Uddannelser til hele Danmark. 

Skribenter

Oliver Anton
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Morten Levinsen
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Mads Thaarup
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Elizabeth Nielsen
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Laura Friis Tørsleff
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Ian Felix Dejean
Bestyrelsesmedlem, Studenteroprøret på CBS

Efter to ugers offentlig debat mellem studenteroprøret på CBS og ledelsen kunne Altinget, mandag 29. oktober, berette, at ledelsen nu har ændret deres første forslag. Problemet er bare, at ledelsen endnu engang blotlægger en visions- og ansvarsløshed, når det kommer til at drive universitetet i retning af transformation. Kære ledelse: Er det virkelig transformativt for fremtidens erhvervsliv, når i bevidst lukker studier, der blandt andet strukturelt er et trækplaster for kvinder?

CBS vil lukke kvindedominerede uddannelser
Ti ud af 11 uddannelser i den reviderede plan er kvindedominerede uddannelser, og cirka 1000 færre kvinder vil dimittere fra CBS frem mod 2030.

Ser man specifikt på de bacheloruddannelser, der i ledelsens nye forslag står til at skulle reducere studiepladser, er de tre med størst overvægt af kvinder, altså HA i Markeds- og kulturanalyse, HA i psykologi og HA i kommunikation, dem, der skal skære mest.

Samme kedelige tendens går igen, når blikket rettes mod kandidatuddannelserne. At forslaget i første omgang de facto rammer kvindedominerede uddannelser og efterfølgende korrigerer til det værre, viser alene det visionsløse arbejde bag*. 

Hertil er det bemærkelsesværdigt, hvordan ledelsen tilsvarende ikke har villet forholde sig til studenteroprørets afsløring af ledighedstallets indbyggede bias mod barslende kvinder.

Kære CBS’ ledelse. Det er hverken diverst, transformativt eller befordrende for innovationen, at strømline alle studerende igennem én målrettethed.

Oliver Anton Morten Levinsen m.fl.
Bestyrelsesmedlemmer, Studenteroprøret

Studenteroprøret har dokumenteret dette bias som grunden til, at kandidatuddannelsen Politisk Kommunikation og Ledelse falder under CBS ledelses definition af ‘strukturel ledighed'. Med andre ord er det efterhånden som at lede efter en nål i en høstak, når man vil forsøge at finde et studie i ledelsens luknings- og reduceringsplaner, som ikke driver den diversitet, som CBS' strategi stræber efter. 

Hvem skal være morgendagens kvindelige rollemodel, når kvindedominerede studier er blandt de første, der står for skud? Det er et diversitetsarbejde for Sisyfos, når CBS' ledelse endnu en gang i deres reviderede forslag aktivt vælger at pleje interesserne af Lars og Peter (som der er flere topchefer, der hedder, end der er kvindelige topchefer), og det peger i retning af en ledelse, der er ude af trit med den virkelighed, som de navigerer i. 

Når man tilsvarende freder en ellers lukningstruet uddannelse som HA.(fil.) med en begrundelse om at ville udvikle den i retning af en klassisk erhvervsøkonomiuddannelse, indser man, at CBS' sammensætning af studerende i fremtiden skal være mere strøget, end den skjorte de bærer på arbejde. 

Har markedet behov for færre kvinder?
Ledelsen gemmer sig imidlertid i sit eget bogholderi og peger visions- og ambitionsløst på uddannelsernes ledighedstal, som de også kalder for ‘markedets behov'. Men vent en gang, behøver markedet virkelig færre kvinder? 

Bogholderiet har gjort den markedsorienterede verden meget godt, men i en verden med klimakrise, pandemi, tech-giganter og ikke mindst diversitetsproblemer er bogholderledelse ikke længere nok. Alt imens verden råber på bæredygtige og strategiske ambitioner, så skriger ledelsens larmende tavshed af ansvarsløshed.

Kære CBS' ledelse. Det er hverken diverst, transformativt eller befordrende for innovationen, at strømline alle studerende igennem én målrettethed. Som studerende og alumni på CBS må vi alene se i øjnene, at de idealer og visioner, der har gjort CBS international anerkendt, for nu er lagt i graven.

-----

Rettelse, 2. december 2021, klokken 15:45: Altinget har taget en sætning ud af indlægget efter henvendelse fra CBS og efter uenigheder mellem afsenderne af debatindlægget og CBS om, hvorvidt der var dækning for følgende sætning: "Så kunne man tænke, at der var tale om en tilfældighed snarere end et bevidst valg, men når konstitueret rektor, Inger Askehave, under de sidste ugers høring har udtalt, at rigtig diversitet er, at kvinder søger ind på mandsdominerede uddannelser, så er tragedien komplet".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00