Debat

Studerende: Sæt aldersgrænsen på alkohol op for ungdommens egen skyld

Regeringen svigter de unge, når de ikke sætter aldersgrænsen op for køb af alkohol. En ændring af procentsatsen alene vil ikke fjerne alkoholkulturen og det sociale pres. Det vil bare medføre, at man drikker mere for at blive fuld, skriver Sofie Holm. 

At ændre på aldersgrænsen for salg af alkohol, så unge under 18 ikke længere kan købe alkohol, vil helt naturligt flytte en stor del af det pres som en lang række andre unge, føler i de sidste år af folkeskolen og starten af ungdomsuddannelsesårene, skriver Sofie Holm.
At ændre på aldersgrænsen for salg af alkohol, så unge under 18 ikke længere kan købe alkohol, vil helt naturligt flytte en stor del af det pres som en lang række andre unge, føler i de sidste år af folkeskolen og starten af ungdomsuddannelsesårene, skriver Sofie Holm.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt landede regeringen, sammen med en lang række aftalepartier, den første del af en sundhedsreform. Aftalen indeholder penge til oprettelse af 25 nærhospitaler og et mål om flere almen praktiserende læger. Men de har endnu en gang svigtet ungdommen ved ikke at følge debatten om unge og alkohol til dørs.

For alle unge skal have en god start på ungdomslivet – noget jeg selv havde haft lettere ved, hvis alkohol ikke havde været et fast element i ungdomslivet. Derfor skal aldersgrænsen for køb af alkohol sættes op fra 16 til 18 år. For ungdommens egen skyld. 

Mit eget første møde med alkohol var i 9. klasse. På det tidspunkt havde jeg allerede i et par år følt mig bagud, og jeg brugte mere energi, end jeg burde på at tænke over, hvornår jeg blev en del af fællesskabet.

Det var et pres, der kun voksede igennem gymnasiet og som flere gange ledte til, at jeg drak mig helt i hegnet i et forsøg på at passe ind i den sociale kultur. En kultur, der langt hen ad vejen centrerer sig omkring en kold flaskeøl.

Når jeg tænker tilbage på dengang, havde det bedste for 16-årige mig været, at muligheden for at købe alkohol slet ikke havde været til stede.

Helt ærligt, så ville jeg selv have fået en væsentligt bedre start på ungdomslivet, hvis ikke jeg allerede i slutningen af folkeskolen havde følt et pres til at drikke

Sofie Holm
Studerende på molekylær biomedicin (KU), og medlem af Radikal Ungdom

Hævet aldersgrænse vil fjerne presset

En ændring i procentsatsen for alkoholsalg til unge ville måske have forhindret, at jeg black-outede til en fest i 1.g, men det ville ikke fjerne det sociale pres, der ligger omkring at drikke. Langt den største del af det pres kommer fra den obligatoriske øl i parken eller inden gymnasiefesten, som hurtigt udvikler sig vilde druklege.

At ændre på aldersgrænsen for salg af alkohol, så unge under 18 år ikke længere kan købe alkohol, vil helt naturligt flytte en stor del af det pres som jeg, og en lang række andre unge, følte i de sidste år af folkeskolen og starten af ungdomsuddannelsesårene.

En ændring af procentsatsen alene vil derimod ikke fjerne alkoholkulturen blandt unge. Det vil bare medføre, at vi køber flere øl og cider i stedet for at drikke shots, der indeholder mindre end 16,5 procent alkohol – og der vil i stedet bare blive spillet mere ølbowling og beerpong, for presset om at drikke sig fuld forsvinder ikke, fordi man skal drikke mere for at blive det.

Derimod vil det at fjerne muligheden for at drikke sig meget fuld, meget hurtigt, når du er under 18 år, naturligt skubbe det tidspunkt, hvor unge bliver en del af den danske alkoholkultur. Kan det virkelig være rigtigt, at man i dag ikke kan være en integreret del af en 1.g gymnasieklasse uden at drikke alkohol?

Jeg var slet og ret ikke klar

Helt ærligt, så ville jeg selv have fået en væsentligt bedre start på ungdomslivet, hvis ikke jeg allerede i slutningen af folkeskolen havde følt et pres til at drikke. Jeg var slet og ret ikke klar til det.

Som 18-årig hvilede jeg heldigvis mere i mig selv til, at jeg lettere kunne sige fra. Men en ændring af aldersgrænsen ville have givet mit 16-årige jeg meget mere ro til at blive en del af ungdomslivet.

Det under jeg fremtidens unge. Så til alle partierne bag sundhedsreformen: Det er på tide at sætte aldersgrænsen for køb af alkohol op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00