Styrelse i lækket notat: Regeringens valgløfte om nærhospitaler kan kræve en ny definition på hospitaler

Nærhospitaler skal være uden døgnfunktion og uden mulighed for indlæggelse, skriver Sundhedsstyrelsen i et notat. Regeringen er på trapperne med sit udspil om de såkaldte nærhospitaler.

På et pressemøde op til folketingsvalget i 2019 præsenterede Mette Frederiksen (S) Socialdemokratiets løfte om at oprette nærhospitaler for at få sundhedsvæsenet tættere på borgerne.
På et pressemøde op til folketingsvalget i 2019 præsenterede Mette Frederiksen (S) Socialdemokratiets løfte om at oprette nærhospitaler for at få sundhedsvæsenet tættere på borgerne.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

For at imødekomme regeringens valgløfte om at etablere såkaldte nærhospitaler, kan det blive nødvendigt helt at ændre definitionen på et hospital.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i et ikke-offentliggjort notat med anbefalinger til de kommende nærhospitaler, som regeringen forventes at præsentere snart. 

I oplægget definerer styrelsen nærhospitaler som "en institution, der både leverer ambulante sygehusfunktioner under lægeligt ansvar og tværkommunale sundhedsindsatser".

I samme åndedrag tilføjes, at det nok vil blive nødvendigt at redefinere den generelle definition på et sygehus som et sted, der tilbyder indlæggelse, "hvilket ikke er tilfældet med nærhospitaler".

Aktiviteterne skal nemlig foregå i dagtimerne, hvis det står til Sundhedsstyrelsen, og der skal ikke være akutte funktioner.

Fakta

Nærhospitaler

Op til valget i 2019 foreslog Socialdemokratiet at etablere en række nærhospitaler, og nu ser det ud til, at de er på vej. 

Af regeringens finanslovsudspil fremgår det, at regeringen senere på året vil fremlægge et udspil, der skal "bringe sundhedsvæsenet tættere på borgeren". 

Om forslaget står der:

"Et af de konkrete tiltag bliver etableringen af nærhospitaler, der skal sikre mere tilgængelighed til behandling af visse sygdomme, som for eksempel løbende opfølgning på udvalgte kroniske lidelser."

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en skitse til et fagligt oplæg for nærhospitaler, som er fremsendt til Sundhedsministeriet medio juni. Det fremgår af oplægget, at styrelsen er blevet bedt om at opstille en overordnet national ramme og faglige anbefalinger, som kan indgå som et oplæg til politisk forhandling. Det har været en præmis i opdraget, at nærhospitaler skal drives i samarbejde mellem region og kommune, og at der skal være tale om 10-20 nærhospitaler.

Se Sundhedsstyrelsens skitse til det faglige oplæg her.

De institutioner, der tegnes et billede af i anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, svarer i store træk til de sundhedshuse, som allerede findes flere steder i landet, og som Danske Regioner har foreslået at udbygge systematisk. Det siger professor i Vive, Jakob Kjellberg, efter at have læst oplægget:

"Der kom lidt støj på linjen, da man begyndte at kalde det nærhospitaler, og nogle måske forestillede sig, at vi skulle til at decentralisere og rykke operationer ud på lokale sygehuse. Så det er fint, at diskussionen kommer tilbage på sporet," siger han.

Nærhospitaler er et af Socialdemokratiets valgløfter, som er blevet mødt med skepsis fra flere af sundhedsvæsenets aktører. Regeringen har bebudet, at den vil præsentere et udspil i år, men er ikke siden valget kommet med konkrete udmeldinger om, hvilke opgaver et nærhospital skal løse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00