SU koster lige så meget som uddannelser

INVESTERING: Regeringen vil spare på uddannelserne, men bør i stedet gøre op med det ”generøse SU-system” og tilgodese uddannelsernes kvalitet, lyder det fra Tænketanken DEA. Det vækker interesse i LA og DF.

Samfundet betaler lige så meget i SU til studerendes velfærd som til de uddannelser, der skal give dem kompetencer og sikre både deres og samfundets fremtid.

Ikke desto mindre er det kun uddannelserne, der med besparelser på otte procent over de næste fire år, rammes af regeringens sparekniv.

Men det er en forkert prioritering, der på længere sigt kan blive et problem for Danmark, lyder det fra Tænketanken DEA. Derfor opfordrer DEA nu regeringen og Folketingets partier til at se nærmere på, hvordan SU'en kan reformeres og omlægges, så flere penge kan investeres direkte i uddannelseskvalitet i stedet for at gå til understøttelse af de studerende.

Behov for nytænkning
”Danmark har et generøst SU-system, hvilket ikke er et problem i sig selv. Men når udgifterne til SU til for eksempel de studerende på universiteterne efterhånden overstiger de penge, vi bruger på selve uddannelseskvaliteten på universiteterne, så mener jeg ikke, at vi prioriterer klogt," siger Stina Vrang Elias, der er adm. direktør i DEA.

"I mine øjne er der brug for at gøre noget. Det kalder på nytænkning også af SU'en, hvis vi fortsat skal udvikle høj uddannelseskvalitet og udfordrende læringsmiljøer," tilføjer hun.

SU'en er en hellig ko
I 2014 udgjorde universiteternes uddannelsesomkostninger 8,2 milliarder kroner. Samme år udgjorde de universitetsstuderendes SU 7,5 milliarder kroner, hvortil kom SU-lån for 1,4 milliarder kroner. For de samlede videregående uddannelser løb statens udgifter til uddannelseskvalitet op i 15,5 milliarder kroner, mens SU udgjorde 14 milliarder.

”Den danske SU er lidt en hellig ko i den danske uddannelsesdebat. Men jeg vil opfordre regeringen til at komme i gang med at reformere SU-systemet, så vi får bedre råd til at investere i vores uddannelsessystem, som vi jo er enige om er med til at skabe velstand og arbejdspladser i Danmark”, siger Stina Vrang Elias.

Blå opbakning
Opfordringen fra DEA modtages positivt hos Liberal Alliances undervisningsordfører, Merete Riisager.

”Det er et oplagt dilemma, at vi faktisk bruger lige så mange penge på SU'en som på uddannelser. Og samtidig kan vi se, at det ikke forbedrer uddannelsesniveauet i forhold til andre lande, som vi sammenligner os med,” siger hun.

Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, kan også godt se et behov for at kigge SU'en igennem for at sikre, at også SU-systemet bidrager til besparelser.

”Vi skal være åbne for at se på, hvordan SU'en er strikket sammen,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.  

,

Forrige artikel Radikale forlader politiforhandlinger Radikale forlader politiforhandlinger Næste artikel Frankrig beder EU-lande om hjælp i terrorkrig Frankrig beder EU-lande om hjælp i terrorkrig